Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Çene Estetiği ve Yüz Gençleştirme Açısından Önemi

Çene estetiği, çene bölgesindeki görünümü iyileştirmek için yapılan cerrahi veya cerrahi olmayan prosedürlerdir. Bu işlem genellikle ucunu ve çene hattını belirginleştirmek, çene boyunca simetri sağlamak, çene boyutunu değiştirmek veya çene deformitelerini düzeltmek amacıyla gerçekleştirilir.

Çene Estetiği Nedir?

Çene estetiği, çene bölgesindeki sorunları düzelterek yüzün genel denge ve orantısını iyileştirir. Bu işlem genellikle estetik nedenlerle tercih edilse de, bazı durumlarda çene estetiği işlemleri fonksiyonel sorunların çözümüne de yardımcı olabilir. Örneğin, çene deformiteleri nedeniyle konuşma veya çiğneme sorunları yaşayan kişilere çene estetiği çözüm sağlayabilir.

Modelleri, güzellik yarışmalarındaki adayları, aktörleri veya genel olarak güzel veya yakışıklı olduğu kabul edilen kişileri gözden geçirdiğinizde neredeyse hepsininin çene iskeletinin güçlü olduğunu görebilirsiniz. Çene kemiğinin öne doğru yeteli gelişime sahip olması boyun açısını sağlayan temel etkendir. Çene kemiği gelişim bozukluklarında alt yüz bölgesi ve boyun bölgesinin estetik görünümü olumsuz yönde etkilenir. 

Çene estetiğini 3 farklı bölgede inceliyoruz.

  • Çene ucu
  • Çene açısı
  • Çene hattı (Jawline)

Çene Ucu 

Çene ucu alt dudağın hemen altında kalan çenenin uç ve merkez kısmıdır. Bu kısım yüz profilini yakından etkiler. Çene ucu eğer geride ise kişinin alt yüzü, üst yüze kıyasla daha zayıf ve dengesiz görünür. Çene ucu kemiği ağız tabanındaki kaslara bağlıdır ve boyun konturuna önemli katkısı vardır. Çene ucu geride olan kişilerde çene ve boyun arasındaki açı silikleşir. Yumuşak doku ve kaslar burada yığılır. Gıdı oluşur. 

Çene ucu estetiği için kullanılan ameliyatsız tedavilerin başında çene ucu dolgusu gelir. Çene ucu 2-4 mililitre dolgu ile doldurularak daha belirgin bir çene ilüzyonu elde edilebilir. Çene dolguları geçici tedavilerdir ve belirli aralıklarla tekrarlanmaları gerekebilir. Aynı zamanda çene ucu dolguları çene ucundaki yumuşak doku cebini fazlaca doldurup tombullaştırabilir. 

Çene ucun estetiğinde dolgu olarak kişinin kendi yağ dokusu da kullanılabilir. Özellikle gıdıdan alınan yağın çene ucuna nakledilmesi iki bölgeyi birden geliştirir.

Çene ucu estetiğinde bir diğer önemli tedavi aracı çene ucu protezlidir. Çene ucu protezleri çene altından veya ağız içerisinden yapılan kesiciler ile yerleştirilebilir. Çene ucu protezleri kemiğin hemen üzerine koyulurlar ve genellikle protezi sabitlemek için titanyum vidalar ile desteklenirler. Çene ucu protezleri çene ucundaki yumuşak dokuyu dolgunlaştırmaz, aksine yumuşak dokuyu öne doğru iterek sıkılaştırır. Çene ucu protezlerin ucunu bir miktar büyütür. Bu sebeple çene ucu protezleri büyük bir çene ucunun makbul olduğu erkek hastalarda iyi bir tedavi seçeneğidir.

Çene ucu estetiğinde bir diğer tedavi seçeneği çene ucu ilerletme ameliyatıdır. Bu ameliyatın diğer adı genioplastidir. Çene ucu ilerletme ameliyatında ağız içerisinden bir kesi yapılarak çene kemiğinin ön yüzeyine ulaşılır, ve çene ucu kemiğinde yatay bir kesi yapılır. Takiben, çene ucu kemiği ameliyat öncesi planlamaya uygun olacak şekilde ilerletilerek titanyum plaklar ve vidalar yardımı ile yeni pozisyonunda tespit edilir. Çene ucu ilerletme ameliyatı çene ucunu büyütmediği ve daha kibar bir görünüme imkan tanıdığı için özellikle kadın hastalarda tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. Bu seçenekte yabancı cisim, implant, protez kullanılmadığı için ameliyat sonrasındaki enfeksiyon riski çene ucu protezi ameliyatlarına kıyasla daha düşüktür. Genioplasti ameliyatı aynı zamanda çene ucu asimetrisini gidermek, çene ucunun dikey eksiklik veya fazlalığını gidermek amacı ile de kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir.

Çene Açısı

Çene açısı çene kemiğinin her iki yan tarafında yataydan dikeye doğru 90 derecelik bir açı yaptığı bölgedir. Bu bölgede masseter kası ve parotid tükrük bezi bulunur. Bu yumuşak doku katmanları da çenenin açısına estetik açıdan etki eder. Çene aşısının geniş olması alt yüzü geniş ve güçlü gösterir, daha erkeksi bir görünüm kazandırır. Bu sebeplerden ötürü erkek hastalar genellikle çene açısını genişletmek isterken, kadın hastalar daraltmak isterler. Çene açısının çok geniş veya çok dar olması her iki cinsiyette de estetik ideallerden uzaklaşan bir görünüme yol açar. 

Çene açısında ameliyatsız tedaviler arasında botoks ve dolgu uygulamaları ön plana çıkar. Botoks her ne kadar kemiği şekillendirmese de kemiğin üzerindeki masseter kasını veya parotid tükürük bezini küçülterek yüz genişliğini azaltabilir. Çene açısını belirginleştirmek isteyen hastalar dolgu enjeksiyonu ile bu amaca ulaşabilirler. Çene açısında kalıcı kemik değişiklikler cerrahi tedaviler ile mümkündür. Çene açısı traşlanarak küçültülebilir veya açı protezleri ile büyütülerek genişletilebilir. 

Çene Hattı 

Çene hattı (jawline), çene açısı ile çene ucu arasındaki bölümdür. Genel kural olarak bir kişinin çene ucu ve açısı yerli yerinde ise çene hattı da düzgünüdür. Çene hattı ile ilgili en sık karşılaştığımız şikayet, bu hattın keskin ve düzenli görünümünü kaybetmesidir. Bu yaşlanma ilişkili bir durumdur. Kemiğe yaşlanırken bir şey olmaz ama üzerine sarkan yanak yumuşak dokuları bu hattın estetiğini bozar. Çene hattını ortaya çıkaran en etkili tedavi yüz germe ameliyatıdır. Özellikle derin plan yüz germe ameliyatı çene hattına çok etkilidir. Çene hattını bozan bir diğer sorun ise çene kemiğinin altındaki yumuşak dokuların büyümesidir. Çene hattının altındaki boyun bölgesine submandibuler alan denir ve bu alanda yer alan submandibuler tükürük bezlerinin büyümesi veya yağ dokusunu artması çene hattını silikleştirir. Bu sebeple bazen yüz germe ameliyatının yanına derin yapıları şekillendiren boyun germe ameliyatlarını da eklemek gerekebilir. 

Çene hattını dolgular ile de şekillendirebiliriz. Bu işleme jawline dolgusu deniyor. Jawline dolgusunda kemiklerin üzerine ekstra bir hacim kazandırılarak çene hattı konturu belirginleştirilir. Çene hattının hyalüronik asit dolgular ile belirginleştirilmesi genellikle erkek hastalara yakışıyor, kadınlarda bu yaklaşım biraz kaba durabiliyor. 

Çene Estetiğinin Yüz ve Boyun Gençleştirme Tedavileri Açısından Önemi

Temel prensip olarak bir kişinin yüz iskeleti ne kadar güçlüyse yüzün yumuşak dokuları o kadar iyi desteklenir ve yaşlanma sürecinde yerçekimi etkilerine o kadar dirençlidir. Yüz iskeletini babadan alan kadınlar daha güzel yaşlanırlar.

Mesela gözün üstündeki kemik belirgin ise kaşlar kolay kolay düşmez, gözün altındaki kemik belirgin ise göz altı torbaları 40-50 yaşından önce oluşmaz. Bu durumun tam tersi de geçerlidir.  Yüzün bir bölümünün iskelet yapısı zayıf ise o bölge ve komşuluğundaki yumuşak dokular daha hızlı sarkarlar. 

Çene iskeletinin yapısal olarak küçük olduğu, geride olduğu veya yüksekliğinin yetersiz olduğu durumlarda çene ve boyun hattı daha erken yaşlanır ve daha erken yaşta yaşlıymış gibi görünür. 

Çene kemiği belirgin ve hacimli olduğunda yüz derisini bir “tente” gibi boyun düzleminden uzaklaştırır. Çene kemiği zayıf olduğunda ise yüz derisi alttaki desteği kaybederek boynun üst kesimine doğru sarkar. 

Yüz gençleştirme ameliyatlarında iyi bir boyun konturu elde edebilmek için çene iskeletinin doğru boyut ve konumda olması şarttır. Zayıf bir iskelet ile net bir boyun konturu elde edilemez. Yüz ve boyun germe ameliyatı planladığımız ve çene ucu geride olan hastalarda çene ucu ilerletme (genioplasti) veya çene ucu protezleri gibi ek işlemler ile çene ucu iskelet yapısını destekliyoruz. Bu işlemler boyun germe ameliyatı ile aynı seansta, ağız içi kesiler yoluyla veya boyun germe ameliyatında zaten kullandığımız çene altı kesisi yoluyla gerçekleştirilebiliyorlar. 

Çene açısının hacmini yaşlanma sürecinde korumak gerekir. Çene (masseter) botoksu günümüzde sıkça uygulanan bir işlem haline geldi. Diş sıkma amacıyla veya bu bölgenin konturunu inceltmek amacıyla çene açısındaki büyük çiğneme kası (masseter) küçültülebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu uygulamanın yaşlanma sürecindeki hastalar açısından sakıncalı olabileceğidir. Çene açısı daraldığında hastanın yanak kitlesi daha hızlı gevşeyecektir. Bu etki 20’li yaşlarda hiç dikkat çekmeyebilir ancak 40 yaş üstü bir bireye çene (masseter) botoksu yaparken çok dikkatli olmakta ve hastayı potansiyel olumsuz etkiler konusunda bilgilendirmekte fayda var.

Çene boyun ilişkisi açısından bir önemli alan da “jawline” adını verdiğimiz çene yan hattıdır. Jawline çene ucu ve çene açısı arasında kalan hat olarak tariflenebilir. Bu bölgenin dolgun olması yüz ve boyun arasında görsel bir sınır hattı oluşturur. Boynu daha derin ve belirgin olarak algılamamıza yol açar. Güzel yüzlerin olmazsa olmazı, güçlü ve düzenli bir çene hattıdır diyebiliriz. Jawline yaşlanma sürecinde en erken gevşeyen ve gerginliğini kaybeden bölgelerden de birisidir.  Orta yaş bireylerde bu bölgenin hyalüronik asit içerikli sentetik dolgu materyalleri ile doldurulması yüze daha genç bir görünüm verebilir. Jawline estetiğinin altın standardı ise yüz germe ameliyatıdır. Çene hattının (jawline) bozulduğu bir bireyde sadece boyun işlemleri yapmak harmonik olmayan, uyumsuz, eksik bir sonuç oluşturacaktır. Bu sebeple orta yaş üstü boyun problemleri her zaman yüz ve boynun birlikte ele alınmasını gerektirir. 

Eğer doğumsal olarak zayıf bir çene iskeletine sahipseniz veya boyun konturunuz yaşınızdan ileride görünüyorsa bu yazıdan aklınızda kalması gerekenler şunlar:

1)    Boyun konturunu düzeltmek için yüz ve boyun bölgesinin aynı ameliyatta ele alınması gerekebilir.

2)    Boyun konturunu düzeltmek için çene ucu protezleri, çene ucu ilerletme, çene açısı protezleri, çene hattı dolgusu gibi ek işlemlere ihtiyaç duyulabilir. 

Çene Estetiğinde Ameliyatların Ve Ameliyatsız Tedavilerin Riskleri Nelerdir?

Çene estetiğindeki ameliyatsız tedavilerin riskleri düşük olmakla beraber bazı noktalara dikkat etmek önemlidir. Botoks uygulaması çeneyi fazla daraltabilir ve yüzü zayıf gösterebilir. Bazen botoks uygulamasından sonra yüzün derisi erken sarkabilir. 

Dolgular güvenlidir ancak nadiren damar içine enjeksiyonlar sonucu doku kayıpları yaşanabilir. Dolgular nadiren enfekte olurlar veya allerjik reaksiyonlar görülebilir. Dolgu uygulamalarının en önemli risklerinden birisi dokuların doldukça genişlemesidir. Dolgu eriyince önceden genişleyen bu doku sarkabilir. Bunu jawline uygulamasında çok görüyoruz. Birkaç uygulamadan sonra bırakmak isteyen hastalarda deri sarkabilir ve hastayı bir yüz germe ameliyatına ihtiyaç duyar bir duruma düşürebilir. 

Ameliyatların en büyük riski enfeksiyondur. Özellikle protez enfeksiyonları zor tedavi edilirler ve bazen enfeksiyonu bitirmek için protezi çıkartmak gerekebilir. Çene estetiğinde cerrahi tedaviler minör asimetriler ile sonuçlanabilirler. 

Çene Estetiğinde Fiyatlar/Tedavi Maliyetleri Nasıldır?

Botox ve dolgu gibi basit tedaviler nispeten daha hesaplıdır. Dolgunun miktarı ve tekrar sayısı arttıkça fiyatı artacaktır. Örneğin 1 mililitrelik bir dolgu uygulaması bir çeyrek-yarım altının değerine yakın bir piyasa fiyatına sahiptir. Çene açısı, jawline, çene ucu dolgusu için sağ ve solda toplamda 8 ml kullanılırsa işlemin fiyatı 5-7 kat kadar artacaktır. Her yıl tekrarlandığını düşünün. Bu durumda bu maliyet katlanarak artar. Tedavilere karar verirken biriken maliyetleri göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Ameliyatlar erken dönemde daha maliyetli olabilir ancak özellikle yapısal problemleri olan hastalarda uzun vadede en ekonomik seçenektir. 

Çene Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

İyileşme süreci ve ameliyat sonrası öneriler işlemin tabanına göre değişir. Dolgu ve botoks uygulamalarında klinikten evinize kendi arabanızla dönebilir ve gündelik hayatınıza hemen devam edebilirsiniz. Şişlik ve morluk fazla ise 1-2 gün maske kullanarak kamufle etmeniz mümkündür. 

Cerrahi operasyonlardan sonra ağızdan beslenme kısıtlanabilir, bir müddet sıvı gıdalarla beslenmeniz, korse takmanız, özel ağız bakımları uygulamanız gerekebilir. Tüm işlemlerden sonra yeni gelişen, ilerleyen ve yayılan kızarıklıklara ve azalmayan ağrılara dikkat etmeniz ve plastik cerrahi uzmanınızı bilgilendirmeniz gerekir. Bu şikayetler komplikasyonların habercisi olabilir ve hastaların erken dönemde kontrol muayenesinde görülmeleri gerekebilir. 

Çene estetiği ve yüz-boyun estetiğindeki rolü hakkında daha detaylı bilgi almak ve size özel bir değerlendirme için bize ulaşabilirsiniz. 

Sevgiyle kalın

Güzel Kalın 

OB

Çene Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ponytail Lift Nedir?

Şöyle sıkı bir at kuyruğu topladığınızda üst yüzünüzde gördüğünüz etki hoşunuza gidiy…

Devamını Oku
Yüz Germe Sonrası Ağrı ve Rahatsızlık Hissi

Yüz germe ameliyatı ağrılı bir işlemdir. Yüz germe ameliyatının ağrısız olduğunu iddi…

Devamını Oku
Yüz Asimetrisi Üzerine Pratik Bilgiler

İnsan vücudu neredeyse simetriktir. İnsan yüzü de neredeyse simetriktir.  “Nered…

Devamını Oku