Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Yüz Germe Ameliyat İzleri Hakkında Pratik Bilgiler

Yüz germe ameliyatından sonra iz kalır mı?

Evet kalır.

Plastik cerrahinin doğduğu dönemlerde ustalardan birine “plastik cerrahi nedir?” diye sormuşlar; “güzellik ile yara izleri arasında süregelen bir savaştır” diye cevaplamış...

Plastik cerrahide tüm ameliyatlar bir cilt kesisi (insizyon) gerektirir. 

Bu kesiler de her zaman bir iz bırakır. 

İşin püf noktası izleri mümkün olan en kibar biçimde iyileştirmek ve onları en görünmeyecek şekilde gizleyebilmektedir. 

Peki, yüz germe ameliyatı sonrasında izler nerede oluşur?

  • Saçların arasında,
  • Kulak ve yanak arasındaki doğal geçiş hattında,
  • Kulak kıkırdağının iç gölgesinde, 
  • Kulak arkasında,
  • Ensedeki saçların arasında, 
  • Alt göz kapağı kirpiklerinin hemen altında,
  • Çene altı kıvrımında (boyun germe için)
  • Ağız içerisinde gizlenir.

Yüz germe ameliyatının deriyi düşük gerilim altında (bkz:derin plan yüz germe), çok ince dikiş materyalleriyle ve dokuya zarar vermeden dikeriz. Kullandığımız dikiş materyalleri kirpiklerinizden daha ince olabilir.

Sonuçta çoğu zaman ilk bakışta dikkat çekmeyen ve hastanın rahatlıkla saçını arkadan toplayarak sosyal hayata karışabileceği kibar bir yara izi kalır. 

Klasik yüz germe ameliyatında izlerin olgunlaşması zaman alır. İlk günlerde taze dikilmiş bir ameliyat izi görünür. Sonrasında yara yavaşça kabuk bağlar, kabuklar kuruyup düşer ve alttan pembe renkli bir yara izi çıkar. İlk 3 ay izler daha kırmızı ve görüntü daha dikkat çekici olabilir. İz kalitesinin maksimum seviyeye ulaşması 9-12 ay arasında bir süre gerektirmektedir. Bu süreçte izler saç modeli ve aksesuarlar ile kamufle edilebilir.   

Yüz germe ameliyatında izlerin uzunluğu yüzün ne kadar geniş bir alanında çalışıldığına göre değişir. Kulak önündeki kısım tüm yüz germe ameliyatları için standarttır diyebiliriz. Ameliyatta boyun ele alınacak ise izin kulak arakasından, ensedeki saçların arasına doğru uzaması gerekir. Ameliyatta üst yanak ve şakak bölgesi ele alınacak ise izlerin favori hattının içerisinden, şakak bölgesi boyunca yukarı uzaması gerekir. Yüzün sadece belli bölgelerini ele alan “limitli” ameliyat yaklaşımlarında izlerin tamamına ihtiyaç yoktur ve daha kısa izler ile ameliyat bitirilebilir. Örneğin sadece alt yüz ve boyun bölgesi ağırlıklı bir işlem yapılacaksa izleri şakak bölgesine veya kulağın üzerine uzatmaya gerek yoktur.  Benzer biçimde sadece yanak ve üst yüz ele alınacaksa izleri kulak arkasından saç içerisine uzatmaya gerek kalmayabilir. 

Endoskopik yüz germe ameliyatında da sadece alt göz kapağı kirpik dibinden, ağız içinden ve şakakta saçların arasından bir kesi yapılır. Yani kulak etrafı kesi kullanılmaz. Ancak endoskopik ameliyatın deri gevşekliğine ve deri sarkmalarına etkisi yoktur. Yanak doku kitlesinin içeriden yükseltir, germez, yerini değiştirir. 

Yüz germe aday hastalarının bilmesi gereken en önemli detaylardan birisi de ameliyatın kapsamlı ve “harmonik” yapılmasının iz uzunluğundan daha önemli olduğudur. Örneğin ben kulak arkasında iz istemiyorum diye yüzü gerip boynu yaşlı bırakmak geride kulak arkasında gizli kalan izden çok daha belirgin bir estetik kusur bırakacaktır. Benzer biçimde sırf iz kısa olsun diye geniş deri bolluklarını sınırlı yüzey alanlarına yedirmeye çalışmak geride deri potlukları ve kalitesiz yara izleri bırakacaktır. Yüz derisinde gevşeklik ve sarkma olan bir hastanın kulak önünde iz kalmasın diye endoskopik yaklaşımı seçmesi de benzer biçimde hayal kırıklığı ile sonuçlanacaktır.

Yüz germe ameliyatında izlerin kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden birisi dikiş hattının üzerindeki gerginliktir. Yüz germe dikişleri gergin olursa izler genişler. Modern derin plan yüz germe ameliyatlarında gerginliği derin doku katmanlarına veririz. Bu sayede deride gerilimsiz bir iyileşme ve mümkün olan en iyi yara izlerini elde edebiliyoruz.

Yüz germe ameliyatının izleriyle ilgili bir diğer önemli nokta “yara izleri” ile “ameliyat belirtilerini” birbirinden ayırmaktır. Yüz germe ameliyatı izleri çok iyi iyileşse de ameliyat belirtileri ameliyat olduğunuzu ele verebilir.  Mesela kulak şeklinde, kulak memesinde veya favori hattında oluşan düzensizlikler, deri kırışıklarının yön değiştirmesi, mimiklerin veya yüz hareketlerinin yönü ile çakışan gerilim hatları, yağ almaya bağlı çöküntüler, yağ vermeye bağlı potluklar bu emarelerin bazılarıdır. 

Yüz germe ameliyatının diğer tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bazı komplikasyonları söz konusudur. Yara yerlerinde iltihaplanma, doku dolaşım bozuklukları, deri altı kanamaya bağlı dikiş ayrışmaları gibi komplikasyonlara bağlı olarak yara izleri beklenilenden daha kötü olabilir. Bu durumda ek cerrahi işlemler ile yara izlerinin kalitesini arttırmak için uğraşmanız gerekebilir. 

Hap gibi bilgiler:

  • Sigara kullanımı yara iyileşme kalitesini belirgin olarak düşürür.
  • Daha önceden yanlış tasarlanmış bir ameliyatın izlerini iyileştirmek veya tedavi etmek mümkün olmayabilir. 
  • Gergin dikilmiş bir yüz germe izi genişleyerek iyileşir. Sonradan üzerine sürülen kremler, ilaçlar maalesef bir fayda sağlamaz. 
  • Doku kayıplarından kaynaklanan izlerin kalıcı olma ihtimali vardır. 
  • Ameliyat izleri erken dönemde makyaj, aksesuar ve saç stili ile gizlenebilir. 

Yüz germe ameliyat izleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve sizin için tasarlanabilecek olan bir ameliyatta ne uzunlukta iz kalacağı hakkında fikir sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

Güzel kalın.

OB

Yüz Germe Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yüz Germe Ameliyatı ve Yağ Enjeksiyonu: Ne zaman, Nereye, Ne Kadar?

İnsan yüzünün yaşlanma sürecinde sürekli olarak hacim kaybettiği ve yüz yaşlanmasında…

Devamını Oku
Kırışıklıklar Yüz Germe Ameliyatı İle Yok Edilebilir mi?

Kırışıklıklar birçok faktörün birleşimiyle ortaya çıkabilir. Yaşlanma süreci, cilttek…

Devamını Oku
Boyun Estetiği Hakkında Temel Bilgiler

Boyun estetiği, boyun bölgesinde genellikle yaşlanma sürecinde ortaya çıkan kozmetik …

Devamını Oku