Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Ameliyatsız Tedaviler Yüz Germe Ameliyatını Nasıl Etkiler?

Ameliyatsız yüz gençleştirme uygulamalarının doku düzeyinde kalıcı etkileri vardır. Bazı uygulamaların doku düzeyindeki “yan etkileri” ileride olacağınız yüz geme ameliyatını etkiler. Çoğu zaman olumsuz etkiler. Ameliyatları planlarken ve uygularken daha önce yapılmış ameliyatsız estetik uygulamaların göz önünde bulundurulması önemlidir.

Siz de eğer böyle bir yol ayrımında iseniz yüz germe ameliyatını yapacak olan hekiminizi daha önce geçirdiğiniz medikal estetik işlemler konusunda eksiksiz olarak bilgilendirmeyi ihmal etmeyin. Bu yazıda tek tek tüm ameliyatsız uygulamaları listeleyemem ancak sık yapılan uygulamalar üzerinden örnekleyerek genel bir fikir sahibi olmanızı sağlayabilirim.

Yüz Dolgusu

Kalıcı dolgular (silikon, PMMA, aquafilling vb.) yüze yapılan tüm cerrahi işlemleri olumsuz etkilemektedir. Kalıcı dolgu, dokunun içinde bir yapışıklık ve nedbe dokusu oluşturur. Dokuları birbirinden ayrıştıran düzlemler bozulur. Özellikle SMAS altı cerrahi tekniklerde yüzün yumuşak dokularını alttaki sinirlerden ve kaslardan mikrocerrahi hassasiyet ile ayrıştırırız. Kalıcı dolgular enjekte edildikleri bölgede bu hassasiyette bir cerrahiyi imkânsız kılar. Kalıcı dolgu, eğer ameliyat esnasında enfekte olursa ameliyat sonrası süreçte dirençli ve dokuda tahribat yaratan enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple yüzünde kalıcı dolgu materyali olan hastaları ben ameliyat için kabul edemiyorum. Şanslıyım ki Ankara'da bu tarz kalıcı dolguları uygulayan pek fazla hekim yok.

Dokunun içinde nedbe dokusu oluşumunu tetikleyen dolgu materyalleri de benzer biçimde derin doku planlarında yapışıklıklara yol açabilmektedir. “Akıllı” dolgu olarak bilinen bazlı dolguların etki mekanizmasını anlatırken “yeni kolajen oluşumunu” sağlıyor diye anlatıyorlar ya, işte o yeni kolajen denilen şey doku içindeki nedbe dokusunun bir başka adı.  “Akıllı” dolgu uygulanmış olan hastalarda derin plan yüz germe tekniklerini uygulayamayabiliriz. Ameliyat esnasında derin doku planlarında bozulma görürsem ameliyatı yüzeysel plana çevirebileceğim konusunda hastalarımı bilgilendiriyorum. Eğer hastamın nihai planın ameliyat esnasında netleşeceğini kabul ediyorsa ben de onu ameliyat için kabul ediyorum. Akıllı dolgu enjeksiyonu yaptırmış olan bir bireyin “derin plan” veya “HighSMAS” gibi yüz germe tekniklerini seçebilme özgürlüğü kalmıyor.

Neyse ki yukarıda bahsettiğim dolgular çok az kullanılıyorlar. Çoğu zaman Hyalüronik Asit içerikli dolgular (Juvederm, Restylane, Teosyal, Bolettero vb.) ile karşılaşıyoruz.  Bu dolgular ameliyatı zorlaştırmıyor. Hatta bazen kolaylaştırmaları bile söz konusu olabilir. Hyalüronik asit bazlı dolguların tek dezavantajı ameliyattan sonra oluşan ödemi lokal olarak tutmaları ve uzamış şişliğe yol açmaları. Örneğin göz altı dolguları ameliyattan sonra enjeksiyon bölgesinde 3-6 ay kadar uzayan bir şişliğe sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple bazen ameliyat öncesinde bazen de ameliyattan sonra bu dolguları eritmek gerekebiliyor.

Deriye Veya Deri Altına Enerji Uygulayan Teknolojiler

Deriye enerji uygulayan ve derinin alt tabakasında yanık hasarı oluşturan bazı uygulamalar derinin kanlanmasını da olumsuz yönde etkileyebilir. ND:YAG lazer veya CO2 lazer gibi uygulamalar, tekrarlayan seanslarda, derinin kılcal damar dolaşımını bozabilir, deride incelmeye ve deri elastisitesinde azalmaya yol açabilirler. Böyle bir uygulama öyküsü olan hastalarda yüzeysel ameliyat tekniklerinden sakınmakta fayda var. Zira cerrahi müdahale esnasında doku kayıplarının riskini artar.

Deri altına enerji uygulayan teknolojiler ise SMAS tabakasında hasara yol açabiliyor. Odaklanmış ultrason enerjisi (ultherapy, hifu vb.), iğneli radyofrekans (scarlet, altın iğne vb.), doku içi lazer (endolift lazer ağı vb.) gibi uygulamalar yüzeysel kas ve bağ doku katmanında yapışıklıklara ve sertleşmeye yol açabiliyor. Bu tarz uygulamaları tekrarlayan seanslar halinde yaptırmış olan bazı hastalarda derin plan yüz germe, HighSMAS gibi ameliyatları yapmak teknik açıdan zorlaşabiliyor. 

Cilt sıkılaştırma amacıyla deri altına enerji uygulayan teknolojilerin bazıları cildin hemen altındaki çok ince kompakt yağ doku katmanını eritiyor. Bu katman yüzey kalitesi açısından çok önemlidir. Yüzeysel doku kaybı olan hastalarda ameliyattan önce ve ameliyattan sonra birkaç seans mikro yağ doku transferi ile kompakt yağ doku katmanını onarmak gerekebiliyor. Bu da ek seanslar ve ek maliyetler demek.

 

ameliyatsiz-yuz-germe

 

Yüz Askı Uygulamaları

Emilen iplikler ile yapılan askı veya örümcek ağı uygulamaları ameliyatı çok fazla etkilemiyor. Ancak kalıcı ipler ile yapılan “sözde” ameliyatsız yüz germe uygulamaları derin plan yüz germe veya HighSMAS gibi ameliyat tekniklerini olumsuz etkiliyor. Kalıcı askı materyalleri sinirleri veya kasları delip geçebiliyor. Kılçıklı materyalleri dokudan çıkarmak veya temizlemek mümkün olmayabiliyor. Yüzeysel doku planından derin doku planına geçişte zorluk yaratıyor. Özellikle Fransız askısı gibi kalıcı silikon implant materyalleri ile yapılan askılama işlemleri doku içerisinde “sinirleri” taklit edebiliyor. Ameliyat diseksiyonunu zorlaştırıyor. Fransız askısı yapılan hastalarda ameliyatın zorluğu belirgin olarak artıyor. Bu sebeple ameliyat fiyatını da arttırmak zorunda kalıyorum. 

Botoks

Masseter kasına yapılan botoks, yüzü yandan inceltiyor ve yanak boyun geçişini bozuyor. Bu uygulamayı yaşlanma sürecindeki hastalara çok ciddi bir endikasyon olmadığı sürece önermiyoruz. Bu gruptaki hastalarda yüz germe ameliyatı sonrasında çene boyun geçişindeki kontur idealin altında kalabilir. 

Alın bölgesinde özellikle frontal kasa sürekli olarak botoks yaptıran hastalarda bu kas ileri düzeyde zayıfladığı için kaşlar düşebiliyor. Düşük kaşlar yüz germe ile birlikte yukarı kalkan doku ile çakışarak şakak bölgesinde bir kalabalıklaşma yaratıyor. Bu gruptaki hastalarda yüz germe ameliyatı ile kombine olarak bir kaş kaldırma ameliyatını da eklemekte fayda var.

Son olarak botoksun şakak bölgesine sızdığı ve temporal çiğneme kasında erime yarattığı durumlarda ameliyatın öncesinde veya sonrasında 2-3 seans yağ doku transferi ile şakaktaki çöküklüğü düzeltmek gerekiyor. 

Mezoterapi

Cilt gençleştirme amacıyla yapılan mezoterapi uygulamalarının genellikle ameliyata pek bir etkisi yoktur. Ancak yağ eritme amacıyla yapılan mezoterapi uygulamaları (kybella vb.) cilt altı yağ dokusunu azaltıp yüzeyde sarkma oluşturabilirler. Yağ eritici mezoterapiler ameliyata engel değildir ancak bir hastayı ameliyat olmaya mecbur bırakacak düzeyde doku sarkmasına yol açabilirler.

Ameliyatsız Yüz Germe Uygulamalarında Fiyat Ve Fayda Dengesi

Ameliyatsız yüz germe uygulamalarının çok azı tek sefere mahsustur. Neredeyse tamamı belirli aralıklarla tekrar edilmek üzere tasarlanmıştır. Etkisi geçtikçe kira öder gibi belirli aralıklarla gidip tekrarlamanız gerekir. Botoks, dolgu, mezoterapi bunlar arasında sayılabilir. Düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekmeyen uygulamalar ise genellikle 4-6 seans gibi çoklu seanslar içerir. Ameliyatsız yüz germe uygulamaları ileride olacağınız yüz germe ameliyatını finansal açıdan etkileyebilir. Zira bu işlemler yüz germe ameliyatına kadar geçe süre içerisinde yüz germe ameliyatının kat be kat üstünde bir birikmiş maliyet yaratabilirler. Finansal kaynakları limitli olan aday hastaların bu noktayı göz önünde bulundurmasında fayda var. Emeklilik ikramiyesinin bir bölümü ile yüzünü gençleştirmek isteyen ancak sürece ileri yaşta olmasına rağmen ameliyatsız yüz germe uygulamaları ile başlayıp kaynaklarını tüketen insanlar tanıdım.

Ameliyatsız Yüz Germe Olan Hastaların Yorumları Ve Tecrübelerini Dikkate Alın

Ameliyatsız yüz germe uygulamalarında gerçekte yaşananlar ve medyada lanse edilenler arasında büyük farklar vardır. Örneğin: ameliyatsız yüz germe uygulamaları çoğu zaman acısız ağrısız gibi lanse edilse de işin doğrusu böyle değildir. İşlemler lokal anestezi altında yapılır ve lokal anestezi altında yapılan işlemlerin de kendine has bir acı ve rahatsızlık hissi vardır. 

Örümcek ağı, Fransız askısı, Endolift, Scarlet, CO2 lazer gibi ameliyatsız yüz germe işlemlerini yaptırmadan önce bu işlemlerin tüm seanslarını yaptırıp bitirmiş ve son seansın üzerinden 6 aydan uzun süre geçmiş hastaları bulup onlarla mümkünse yüz yüze görüşün. Aşağıdaki soruları bir de bu işten para kazanan kişilere değil bu işe para harcamış olan kişilere sorun. 

  • Ameliyatsız yüz germe uygulamalarının ne kadar acı veriyor? 
  • Ameliyatsız yüz germe sonrası hangi komplikasyonlar oluşabiliyor?
  • Ameliyatsız yüz germenin etkisi ne kadar sürüyor?
  • Ameliyatsız yüz germe ile hangi sorunlar giderilebildi? hangileri giderilemedi?

Bazen hastalar bu süreçlerde yorulur ve istedikleri etkinin elde edilemediğini görerek gençleşme heveslerinden vazgeçerler. Bu bezginlik yüz germe ameliyatına ideal yaş aralığında değil de daha geç bir dönemde başvurmaya yol açabilir. 

Ameliyatsız uygulamaların potansiyel sonuçları ile ilgili konuşunca veya yazınca sanki ameliyat dışındaki her şeye karşıymışım gibi bir algı oluşuyor. Ameliyatsız uygulamalara karşı değilim. Ben de dolgu ve botoks uyguluyorum. Ancak her konuda açık ve şeffaf olmakta fayda var. Uygulamaların avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Faydaları zararları var. 

Yüz gençleştirme ameliyatını yapacak olan tecrübeli bir estetik cerrahi uzmanı, ameliyatsız uygulamalar ile ilgili özgeçmişinizi gözden geçirerek size en uygun olan tedavi stratejisini belirleyecektir. Bazen bu plan sizin isteklerinizle veya arzu ettiğiniz “ideal tedavi” ile tam olarak örtüşmeyebilir ancak her zaman en öncelikli olan hasta güvenliğidir. 

Cerrahınızı eksiksiz bilgilendirmeyi unutmayın. 

Sevgiyle kalın

Güzel kalın.

O.B. 

Yüz Gençleştirme hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Orta Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Ve Sosyal Hayata Dönüş

Orta yüz germe ameliyatı göz altı sorunlarının “altın standart” tedavisidir diyebilir…

Devamını Oku
Orta Yüz Germe Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta yüz gözün altında, burnun yan tarafında kalan dikdörtgen biçimli alandır. Orta y…

Devamını Oku
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yüzümün Çok Gergin Olması Normal mi?

Yüzümün gergin olacağını biliyordum ama bu kadarı normal mi? Bu gerginlik ne kadar sü…

Devamını Oku