Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Ve Sosyal Hayata Dönüş Rehberi

Yüz gençleştirme ameliyatları günümüzde bir emeklilik projesi olmaktan çıktı. Yüz germe ameliyatı aday hastalarının önemli bir kısmı aktif yaşıyor, yoğun çalışıyor ve sosyal hayatlarına hız kesmeden devam ediyorlar. Dolayısıyla bu işlem için gündelik hayatın koşuşturması içerisinde bir pencere yaratmak ve mümkün olduğunca hızlı bir biçimde hayata geri dönebilmek çoğu hastanın öncelikleri arasında. Elbette her hekimin uygulaması birbirinden farklıdır, benim anlattıklarımı benim ameliyatlarımdan sonraki süreç için geçerli olan temel bilgiler gibi düşünebilirsiniz.

Yüz germe ameliyatını genellikle genel anestezi altında yapıyorum ve cerrahi işlemin kapsamına ve eşlik eden ek cerrahi prosedürlere göre ameliyat süresi 3-7 saat arasında değişiyor. Ameliyat esnasında sizi mümkün olduğunca yüzeysel bir anestezi seviyesinde tutmaya çalışıyoruz. Kasları felç eden veya vücudun temel reflekslerini devre dışı bırakan anestezi derinliklere ihtiyacımız yok. Bu sebeple hastalarımız anestezi sonrası süreci nispeten daha rahat atlatıyorlar. 

Rutin uygulamada ameliyat sonrası ilk 48 saati hastanede geçiriyorsunuz. Bunun ilk 24 saati tıbbi gereklilikten ikinci 24 saati ise doktorunuza yakın olmanın verdiği psikolojik güveni hissedesiniz diye.

Ameliyattan çıktığınızda ilk 1-2 saat sizi ameliyathanenin içerisindeki ayılma ünitesinde gözlem altında tutacağız. Sonrasında odanıza çıkacaksınız. Odanıza çıktığınızda yüzünüzde bir korse olacak. Bu korse yüzünüzün merkezini açıkta bırakacak şekilde kulakların çevresinden, boyun altından başınızın üzerine doğru uzanacak. Korsenin amacı derinin altında kanama olmasını engellemek, benim ameliyat sonrasında deri yaşamsallığını takip ederken pansumanı kolayca açıp kapatabilmemi sağlamak ve hasta konforu. Bu korsenin üzerine kan sızacak ve bembeyaz korseniz kirlenecektir. Bazı hastalar vah pamuk beyazı korsem kan oldu diye temizlik takıntısına bağlasalar da sızıntı tarzında kanamalar normaldir ve her zaman gözlemlenir. Endişelenmeyin, zaten toplamda 24 saat kullanacaksınız ve ameliyatın sonrasındaki günün sabahı korsenizi çıkartacağım. 

İlk gece genellikle pek ağrılı değildir ancak biz yine de olası bir ağrılı süreci en aza indirgemek için rutin ağrı kesici kullanırız. Yüz germe ameliyatı sonrası kesi yerlerinde hissizlik olduğundan bırakın ağrımayı buraları hissetmezsiniz bile. Ağrının hissedilebileceği yer genellikle favori hattının altında şakak bölgesi ve kulağın arkasıdır. Bu bölgeler bizim derin doku katmanlarını kalıcı dikişler ile zemine tespit ettiğimiz yerler ve buralarda hafif bir ağrı ve gerginlik olması son derece normaldir.

Ameliyat sonrası ilk gece bir miktar bulantınız olacaktır. Bulantı sebebiyle de sizi takip edeceğiz ve rutin bulantı önleyici ilaçlar vereceğiz. Ameliyat sonrasında bir başka önemli takip unsuru da kan basıncınız. Hipertansiyon hastaları ameliyattan sonra deri altına daha sık kanarlar, bu sebeple tansiyonun 140/90’ın altında seyretmesini isteriz. Bu amaçla bazen size hipertansiyon hastası olmasanız bile kan basıncınızı düşük tutan ilaçlar verebiliriz. 

İlk gece bol bol kalkıp yürümenizi isteyeceğiz. Her iki kulak arkasından drenler çıkacak, bu drenleri korsenizin kenarına tutturup koridorda turlayacaksınız. Ameliyat gecesi bu yürüyüşler maalesef pazarlığa açık değil. Ay ben kalkmayım, biraz daha yatayım, ay beni kıpırdatmayın gibi hallere girmek yok, baştan söyleyelim. Yine akciğerde biriken ödemi uzaklaştırmak için size üzerinde toplar olan bir üfleme oyuncağı ile solunum egzersizleri yaptıracağız. Bunların dışında hafif gıdalar ile ameliyatın 4. saatinden itibaren ağızdan besleneceksiniz. Söylememe bile gerek yok ama yine de adet yerini bulsun, ameliyat sonrası ilk hafta sigara içmek kesinlikle yasak.

Ameliyat sonrasındaki günün sabahı korsenizi açacağız ve küçük bir temizlik yapacağız. Yüzünüz bu aşamadan itibaren açık kalacak. İsterseniz banyo yapabileceksiniz. Yüzünüz bu aşamada fazlaca çekilmiş, ameliyatlı biçimde görünebilir. Yüzünüzde şişlikler ve hafif morluklar göreceksiniz. Endişelenmeyin bu durum geçicidir ve takip eden 10-14 gün içerisinde düzelir. Hastanede sizi kimin ziyaret edeceğini önceden düşünün lütfen. Bazen ziyaretçiler patavatsız olabiliyor ve “aaa yüzün çok mu gerilmiş ne” gibi sırf bir şey söylemiş olmak için söylenen sözlerle hastalarımı üzebiliyorlar. Refakatçiniz ve ziyaretçi seçimi benim sizin için yapamayacağım az sayıda şeyden bir tanesi. Hastanedeki ikinci gününüzde kendinizi daha iyi hissedersiniz, canınız sıkılır yanınızda kitap/tablet gibi kendinizi eğlendireceğiniz bir şeyler getirmeyi unutmayın. İkinci gün dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. 

Ameliyatın sonrasındaki 2. günün sabahı (pazartesi ameliyat olduysanız; çarşamba sabahı) drenlerinizi çekeceğim. Drenler alınırken canınız yanmayacak, ne olur gereksiz stres yapmayın. Drenler alındıktan sonra, dren hattında sıvı birikimi olmasın diye korseyi 30 dakika daha takacağız, sonrasında çıkartıp sizi taburcu edeceğiz. Taburcu olurken büyük bir güneş gözlüğü, fular, büyük bir hasır şapka gibi aksesuarlar ameliyatlı görünümünüzü kamufle etmekte faydalı olacaktır. Taburculuk sonrası araba kullanabilirsiniz ancak hiç tavsiye etmem, dünyanın bin türlü hali var. Siz en iyisi bir yakınınızla gidin. Sizi alacak kimse yoksa ben size hastane ev/otel arasında bir transfer ayarlarım. 

Ameliyat sonrası 2-7. günleri tercihen ev ortamında geçirmenizi öneriyoruz. Ev hapsinde değil!!!

Bahçeye, parka çıkın. Sabah akşam dışarıda yürüyün. Eşiniz, dostunuz gelsin gitsin. Ufak tefek ev işlerini yapabilirsiniz. Bilgisayar başında veya masa başında işlerinizi halledebilirsiniz. Günlük aktivitelere dönmenizi istiyoruz. Sadece egzersiz yapmayın ve kendinizi yormayın, bu aşamada halen artan kan basıncı deri altına ufak tefek kanamalar yapabilir. Çok zararlı değildir ancak bu kanamalara bağlı morluklar haftalarca geçmez. Evde kedi besliyorsanız bana haber verin zira antibiyotik sürenizi uzatabiliriz. Evde olduğunuz süreçte su ile temizlenebilen makyaj malzemeleri ile kamuflaj serbest. Yine günde 1-2 kez banyo yapabilirsiniz. Banyo kapısını kilitlemeyin ve duş/küvet içerisinde bir oturak olduğundan emin olun. Su ılık olsun. Kesi yerlerine su, köpük, şampuan gelebilir, hiçbir zararı olmaz. Yüzünüzü temiz tutun.

Ameliyat sonrası 7-8. günlerde benim muayenehanemde ilk kontrol muayeneniz olacak. Bu muayenede dikişlerinizi alacağız, biraz sohbet edeceğiz ve sizi uğurlayacağım. Sonraki kontroller birinci ve üçüncü aylarda olacak. Benim muayenehanemden çıktığınızda halen yüzünüzde bir miktar şişlik ve ödem olacaktır. Özellikle şakak bölgesindeki şişlik diğer yerlere göre biraz daha uzun sürebilir. Bu süreçte kuaförünüzden saç stili ve makyaj ile ilgili yardım alabilirsiniz. Açık ve dalgalı saç modelleri genellikle kulak önündeki izleri mükemmel biçimde kamufle ederler. Fön çekerken çok nazik davranmaları önemli. Saçlarınızı ameliyat sonrası 6. haftada boyatabilirsiniz.

Ameliyat sonrası 10-14. günlerde (aksini gerektiren bir komplikasyon olmadığı takdirde) işe ve sosyal hayata geri dönebilirsiniz.  Bu günlerde yüzünüz tamamıyla iyileşmiş olur demiyoruz. O sebeple makyaj ve saç modeli bu dönemlerde oldukça önemli. İzlerin üzerine fondöten sürebilirsiniz. Yine yüzünüzde ameliyat sonrası morluklardan geriye kalan hafif sarımsı renk değişimi bu dönemde birkaç kat fondöten ile kamufle edilebilir.  

Sosyal hayata geri döndüğünüzde sizi bekleyen en önemli sınav eş dost yorumlarına gösterdiğiniz tepkiler olacaktır. Ameliyat olduğunuzu bilen insanlar genellikle kendilerini bir yorum yapmak zorunda hissederler. Yorumlar bazen can sıkabilir. Beklentinizi buna göre ayarlayın. Bazı hastalarım sosyal hayata döndüklerinde; “ooooo ne kadar değişmişsin” şeklinde yorumlar almayı hayal ederken bazıları; “sende bir değişim var ama ne olduğunu anlayamadım” tarzında yorumlar bekler. Genel kural olarak ameliyat öncesinde yüzünüzde ne kadar ileri bir deformasyon varsa, fark edilen değişim o denli büyük olacaktır. Mesela 40’lı yaşların ortalarındaki hastalar çoğu zaman hiç yorum almazlar. Biz öncesi sonrası fotoğraflarda farkı çok net biçimde görürüz ama çevredekiler bir fark sezseler de bunu bir ameliyata atfetmek onlar açısından pek kolay olmayacaktır. 

Ameliyat sonrası iyileşme süreci ve iyileşme süresi yüz germe ameliyatının tekniği ile yakından ilişkili. Ben genelde derin plan yüz germe ameliyatını tercih ediyorum ve derin plan tipik olarak derialtı plandan daha hızlı iyileşiyor. Yüz germe ameliyatına yağ enjeksiyonu, orta yüz germe veya göz çevresi ameliyatlarının eklendiği durumlarda “ameliyatlı” görünüm tipik olarak 1-2 hafta daha uzayabilmektedir. Bu nedenle günümüzde çoğu hastada örneğin derin plan yüz germe ve endoskopik alın germe ameliyatını bir seansta yapıp, yağ doku transferi ve göz kapağı estetik ameliyatlarını süreç içerisinde farklı seanslarda yapıyoruz. Böylece iyileşme ve sosyal hayata geri dönüş daha çabuk olabiliyor.

Ameliyat sonrası ilk 6 hafta yüzünüzdeki onarım hatlarını fazlaca zorlamamanızı tavsiye ederim. Bu süreçte aşırı ağız açıklıklarından kaçının. Her şeyi yiyebilirsiniz ama küçük lokmalar ve dilimlere bölün. Aşırı mimik kullanmamaya gayret edin. İlk 6 hafta mümkün olduğunca yüzüstü yatmamanızı tavsiye ediyorum. Yine ilk 6 hafta çok zorlu egzersizlerden ve mücadele/temas sporlarından (tenis, futbol, voleybol, boks gibi…) kaçınmanızda fayda var.

Ameliyat sonrası 3.ay civarında yara izleri genellikle saçınızı arkadan bağladığınızda çok dikkat çekmeyen, birinci yıl civarında ise yakından bakıldığında bile zar zor görünen bir seviyeye gerileyecektir. Bu aşamada ilk bakışta dikkat çeken bir iz kalmaz. 

Yüz gençleştirme ameliyatı sonrası iyileşme ve sosyal hayata dönüş sürecinde; komplikasyonların olup olmamasına, kullanılan cerrahi tekniğe, doktora, hastanın bireysel iyileşme özelliklerine, sosyal ve iş hayatının dinamiklerine göre burada anlattığımdan daha farklı süreçler olabilir. Bu varyasyonları ameliyat öncesi muayene/bilgilendirme sürecinde doktorunuzla birlikte detaylıca gözden geçirmenizde fayda var. 

Neticede tüm estetik girişimler iş/sosyal hayata bir mola veridir.

İşe geç kalacağım diye hayata da geç kalmamak lazım. 

Sevgiyle Kalın, Güzel Kalın

O.B.

Yüz Germe Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yüz Germe Ameliyatında SMAS Teknikleri

SMAS insan yüzünde bir anatomik katmanın adıdır. Bu katman yüzün yüzeysel bağ dokular…

Devamını Oku
Yüz Germe Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yüz germe, yaşlanma belirtilerini gidermeyi amaçlayan bir estetik ameliyattır. Yüz ge…

Devamını Oku
Yüz Germe mi? Orta Yüz Germe mi?

Sık soruluyor, sıkça karıştırılıyor. Plastik cerrah olmayan ve araştırma sürecin…

Devamını Oku