Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Orta Yüz Germe Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta yüz gözün altında, burnun yan tarafında kalan dikdörtgen biçimli alandır. Orta yüz germe, bu bölgede yer alan yumuşak doku kitlesinin yukarı ve hafif çapraz yönde ideal anatomik pozisyonuna taşındığı bir estetik ameliyattır.

Orta Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Orta yüz germe (midface lift) ameliyatı genel anestezi altında plastik cerrahi uzmanları tarafından hastane koşullarında gerçekleştirilir. Ameliyatta orta yüzün yumuşak dokuları kemik üzerinden serbestleştirilerek yükseltilir ve yeni pozisyonunda tespitlenir. Orta yüz germe ameliyatı sıklıkla şakak germe veya endoskopik kaş kaldırma ameliyatı ile kombine edilir. 

Orta Yüz Germe Cerrahisi İçin Hangi Teknikler Kullanılır?

Orta yüz germe cerrahisi için farklı teknikler kullanılabilir. İşte orta yüz germe cerrahisinde kullanılan bazı teknikler:

1. Subsiliyer Teknik (göz altı tekniği): Bu teknikte alt göz kapağı kirpik dibi boyunca bir kezi yapılır. Göz kapağı katmanları geçilerek göz altındaki kemiğe ulaşılır. Kemik üzerinden doku kaldırılarak yükseltilir. Bu yaklaşımda dokular ve anatomi çok iyi görülür. Göz altındaki kemiğe mikro tüneller açılarak doku kemiğe tespit edilebilir. Etki güçlü ve kalıcıdır. Alt göz kapağı da ameliyat esnasında gençleştirilir. 

2. Endoskopik Teknik: Endoskopik orta yüz germe daha az invaziv bir seçenektir. Bu yöntemde saçlı deri içinde ve alt göz kapağının iç yüzeyinde küçük kesiler kullanılır ve endoskopik kamera yardımı ile dokular kaldırılır. Kirpik dibi kesisi olmadığı i.in alt göz kapağı ile ilişkili komplikasyonlar bu yaklaşımda görülmez.

3. Ağız içi ve Şakak Tekniği: Bu yaklaşımda ağız içinden bir kesi yapılarak kemik üzerine inilir ve doku buradan direkt olarak serbestleştirilir. Şakak bölgesinde saç içinde ayrı bir kesi yapılır ve buradan da doku yukarıdan aşağıya doğru serbestleştirilir. Kesiler ağız içinde olduğu için görünmez. 

Orta Yüz Germe Ameliyatının Nasıl Bir Etkisi Var? 

Orta yüz bölgesindeki hacim kaybı ve yerçekimine bağlı sarkma yüzü yorgun gösterir, alt göz kapağının hemen altındaki desteğin azalmasına ve göz altının çukurlaşmasına yol açar. Genç yüzlere çapraz açıdan bakıldığında elmacık kemikleri üzerinde, yanaklarda tatlı bir dolgunluk vardır, yaşlanma sürecinde bu bölge düzleşir. Orta yüz germe diğer adıyla midfacelift ameliyatı işte bu bölgeyi yeniden hacimlendirerek daha kadınsı bir yüz profilinin oluşumuna katkıda bulunur. Orta-yüz germeyi takiben gözaltı çukurları dolar ve alt göz kapağı daha kısa görünür. Orta yüz germe ameliyatı yüzü en belirgin olarak değiştiren estetik cerrahi işlemlerinden birisidir. Ameliyat öncesi muayene esnasında bu ameliyatın sonuçlarına dair örnekleri görmeden ameliyat kararı vermenizi tavsiye etmem.

Orta Yüz Germe Ameliyatı İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?

Orta yüz deformiteleri yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi gelişimsel olarak da ortaya çıkabilir. Bazen kişiler üniversite yıllarında bile göz altı hacim sorunları ve belirgin göz altı torbalarından şikayetçi olabilirler. Genç hasta grubunda ameliyat yüz gençleştirmeden ziyade yüzün yumuşak doku dengesini sağlamak amacıyla yapılır. En uygun adaylar temel şikayeti göz altında olan 20-45 yaşları arasında sağlıklı bireylerdir. Orta yüz germe ameliyatları bazen daha önce yapılmış alt göz kapağı estetik ameliyatlarının komplikasyonlarını düzeltmek amacıyla da gerçekleştirilebilir. 

Orta Yüz Germe Ne Kadar Süreyle Etkili Olur?

Orta yüz germe ameliyatının etkisi geçici değildir. Eğer ameliyat sonrasında cerrahi tespit bozulmazsa ve nüks oluşmazsa ameliyat ile elde edilen sonucun kalıcı olacağından ve hastanın istese bile eski haline dönemeyeceğinden bahsedebiliriz. Genellikle kemiğe tespit edilen orta yüz germe ameliyatlarının askı dikişleri ile yapılan ameliyatlardan daha kalıcı ve sağlam olduğu kabul edilir. 

Orta Yüz Germe Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır? 

En baştan söylemekte fayda var. Orta yüz germe yük en çok ve en uzun süre şişiren işlemdir.

Orta yüz germe ameliyatından sonra yüzde 3-6 hafta arasında süren bir şişlik ve alt göz kapaklarında çekik bir görünümün olmasını bekliyoruz. Şişlik ve çekiklik ileri düzeyde olabilir ve erken dönemde hastaların bambaşka birisi gibi görünmesine sebep olabilir. Elbette her iki durum da iyileşme sürecinin sonunda kendiliğinden düzeliyor. 

Özellikle kan pıhtılaşmasında sorun olan, aspirin ve benzeri kan sulandırıcıları kullanan hastalarda morarma normalden daha fazla olabilir ve daha uzun sürebilir. 

Süreç kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bu ameliyatı yaptığım hastalarımın arasında 8. haftada halen şiş olduğu için sosyal hayata karışmakta zorlananlar oldu. 

Orta Yüz Germe Ameliyatı İçin Kaç Yaşında Olmalıyım?

Orta yüz germe ameliyatı için en az 18 yaşını doldurmuş olmak ve yüzün kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. 

Orta Yüz Germe Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Orta yüz germe ameliyatının diğer yüz estetiği ameliyatlarına benzer bir yan etki profili vardır. Kanama ve enfeksiyon riski her cerrahi işlemde olduğu gibi orta yüz germe için de mevcuttur. Geçici duyu kayıpları ve geçici mimik kayıpları sıkça gözlemlenir. Bunlara ek olarak bazı komplikasyonlar bazı ameliyat tekniklerinde daha sık gözlemlenir. Mesela alt göz kapağı kesisi ile yapılan ameliyatlarda alt göz kapağında şekil bozukluğu ve çekme riski daha fazladır. Ağız içinden yapılan ameliyatlarda mimiklerde zayıflama ve enfeksiyon riski daha yüksektir. Endoskopik ameliyatlarda nüks oranı daha fazladır ve asimetriler daha sık görülür. 

Orta Yüz Germe Ameliyatının Maliyeti Nedir?

Orta yüz germe ameliyatının maliyeti birçok faktöre bağlıdır ve hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Genel olarak alt göz kapağı ameliyatı ile yüz germe ameliyatının arasında bir fiyatlandırma yapılmaktadır. Endoskopik teknik kullanılan teknolojiden ve sarf malzemelerinden ötürü daha pahalı olabilir.

Orta Yüz Germe Operasyonundan Sonra Yara İzleri Kalır mı?

Bu ameliyat çok az iz bırakır. Alt göz kapağı kirpik dibi kesisi genellikle çok ince bir iz ile iyileşir. Ağız içi kesi kullanıldığında zaten bu iz görünmeyecektir. Saç içinde yapılan kesiler de genellikle oldukça iyi iyileşir ve saçların arasındaki iz belli olmaz. Bazı meslektaşlarım saç içinde büyük kesileri tercih edebiliyor veya saç içindeki kesilere taşıyıcı bir yük bindirebiliyor. Bu durumlarda kesi çevresinde belirgin saç kayıpları yaşanabilir ve ameliyat izleri çok daha dikkat çekici olabilir. İyi icra edilmiş bir ameliyattan sonra yaklaşık altı ay ila bir yıl içinde izler genellikle neredeyse görünmez hale gelir.

Orta yüz germe ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi almak veya bu ameliyat için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

Güzel kalın

O.B.

Orta Yüz Germe hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yüz Germe Ameliyat İzleri Hakkında Pratik Bilgiler

Klasik yüz germe ameliyatında izlerin olgunlaşması zaman alır. İlk günlerde taze diki…

Devamını Oku
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yüzümün Çok Gergin Olması Normal mi?

Yüzümün gergin olacağını biliyordum ama bu kadarı normal mi? Bu gerginlik ne kadar sü…

Devamını Oku
Yüz Germe Fiyatları Hakkında Bir Rehber

Güzelleşmek ve genç bir görünümü idame ettirebilmek herkesin isteğidir. Elde etmek is…

Devamını Oku