Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Revizyon Yüz Germe Ameliyatı (Sekonder Facelift)

Estetik yüz germe ameliyatı insan hayatında tek bir kez mi yapılabilir? Tekrarlanabilir mi?

Yüz germe ameliyatı oldunuz ancak işler yolunda gitmedi, ortaya çıkan sonuçtan memnun değilsiniz ve düzeltilmesini istiyorsunuz. Bu mümkün mü?

Cevabı baştan vereyim, açıklamayı müteakiben yapacağım.

Yüz germe ameliyatı tekrarlanabilen bir ameliyattır ancak hatalı bir yüz germe ameliyatını düzeltebilmek çoğu zaman mümkün değildir.

Yüz germe ameliyatının tekrarlanmasını isteyen hastalarımız 2 temel senaryo ile karşımıza çıkarlar:

Birinci senaryoda; 

Hasta yıllar önce başarılı bir yüz germe (ritidektomi) ameliyatı olmuştur. İlk ameliyatını takip eden yıllar içerisinde doğal yaşlanma süreci ile yaşlanmıştır ve kırışıklıklar, cilt sarkması ve yüz yaşlanmasına bağlı bazı belirtiler tekrar etmiştir. İlk ameliyat ile ikincil ameliyat arasında geçen süre genellikle 10 yıl civarındadır. Hasta genellikle ilk ameliyatının hayatına kattıklarından memnundur. Bu senaryodaki hastalar çoğu zaman ilk ameliyatlarını yapan doktora ya geri dönerler ya da ikincil işlem için ondan tavsiye alabilecek yakınlığı koruyabilmişlerdir. 

Bu senaryoda yüz germe ameliyatı ilk ameliyatın tekniği ile tekrarlanabileceği gibi farklı bir cerrahi teknik ile de tekrarlanabilir. Örneğin biz 45-55 yaş aralığında hastalarımıza genellikle ilk yüz germe ameliyatlarını “derin plandan” yapıyoruz. Bu yaş grubunda, özellikle de kendine iyi bakmış bireylerde, yüzey yaşlanması henüz erken evrede oluyor. Derin plan yüz germe ameliyatını takip eden 10-15 yıl içerisinde yüzey yaşlanması aşikâr hale geliyor. Biz de 10 sene önce derin plan yüz germe ameliyatı yaptığımız hastaya yüzeysel planda bir revizyon ameliyatı planlayabiliyoruz. Bazen ilk yüz germe ameliyatının üzerinden 10-15 yıl geçmesine rağmen yüz şekli çok iyi muhafaza edilebiliyor. Hastaların sadece ufak bir rötuş isteği oluyor. Bu durumlarda mini yüz germe ile revizyon yapabiliyoruz. 

Yüz germe ameliyatının revizyonlarında ilk ameliyatın cerrahi tekniği ve genel anestezi tekniği hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Zira ilk ameliyatta kullanılan teknik ikinci ameliyatın tekniğini belirler. İlk ameliyatta SMAS kesilip alındıysa veya kalıcı dikişler ile katlandıysa ikinci ameliyatta derin plan ayrıştırma yapmak riskli olacaktır. İlk ameliyatın hangi teknikle yapıldığını bilemediğimiz hastalarda revizyon ameliyatlarını genellikle yüzeysel plandan yapmayı tercih ediyoruz. 

İkinci senaryoda;

Hasta yakın zamanda bir yüz germe ameliyatı olmuştur ancak sonuçtan memnun değildir. Bazen ameliyatlar daha tecrübesiz cerrahların elinde hatalı tasarlanmış olabilir veya üstünkörü uygulanmış olabilir. Bazen de gayet tecrübeli cerrahlar kongrelerde gördükleri veya bilimsel makalelerde okudukları yeni tekniklerin etkisinde kalarak; aşina olmadıkları, rutinde uygulamadıkları teknikleri deneyebilirler. Bu tarz yeni deneyimler bazen planlandığı gibi sonuçlanmayabilir. Mesela kısa izli yüz germe ameliyatlarının tarihçesi bu tarz hayal kırıklıkları ile doludur.

Bu durumlarda ilk ameliyatın tasarım veya uygulama hatalarını düzeltebilmek mümkün olmayabilir.. Örneğin deri fazla çıkarılmış, yanlış yönde gerilmiş veya fazla gergin kapatılmış ise bu durumu ikincil bir ameliyatta tamamen düzeltebilmek mümkün değildir. İlk ameliyatta deri fazlasının kesi uzunluğuna iyi dağıtılamadığı durumların sonradan düzeltilmesi mümkün olmayabilir. 

İlk ameliyattaki kesi yerini değiştirebilmek veya kesi yerinin yerleşiminden kaynaklanan doku kaymalarını düzeltebilmek çoğu zaman mümkün değildir. Mesela kural olarak ilk ameliyatta saçın önüne yerleştirilen bir izi ikincil ameliyatta saçın arkasına alamazsınız. İlk ameliyatta şakak saç çizgisi aşırı geriye kaydıysa bu saçı yeniden öne alamazsınız.

Yüzün SMAS tabakasında önceki ameliyata bağlı eksiltmeler veya hasarlanmalar onarılamaz. İlk ameliyatta eğer doku dolaşımı bozulduysa, kulak önü veya arkasında doku kayıpları oluştuysa bunlar ameliyattan önceki haline getirilemez. İlk ameliyattaki his kayıpları veya mimik hareketlerindeki kayıplar düzeltilemez. Yüz aşırı yağ verme veya yüzden aşırı yağ almaya bağlı hacim bozuklukları tam olarak giderilemeyebilir. İlk ameliyatlarda ayrıştırma esnasında deriye fazla yaklaşılmasından ötürü oluşan yüzey düzensizlikleri, çukurluk veya tümsekler ikincil ameliyatlarda giderilemeyebilir. 

Özellikle orta yüz germe yapılan hastalarda orta yüz bölgesinde ve elmacık kemikleri üzerindeki aşırı dolgun ve geniş görünüm ikincil bir işlem ile ortadan kaldırılamaz. İlk ameliyatta bichat yağ yastıkçığı veya tükrük bezleri alındıysa bu yapılar yerine koyulamaz. 

Bunların ötesinde hastaların çoğu zaman kötü bir yüz germe sonucunu iyi bir yüz germe sonucuna dönüştürmek veya en azından ameliyat öncesindeki hale dönmek gibi hasta açısından son derece normal ve naif ancak tıbbi açıdan mümkün olmayan beklentileri vardır. 

İkinci senaryo ile başvuran hastaların bir bölümünde de ameliyat sonucu aslında yüz germe ameliyatına göre normal sınırlardadır ancak hastanın yüksek beklentilerini karşılamamıştır. Bu durumda da daha önce yapılmış bir yüz germe ameliyatını hastanın beklentilerine uyacak şekilde yükseltmeye çalışmak hatalı bir strateji olacaktır. Zira, ilk ameliyatlardan önce detaylıca konuşup, anlatıp, hatta yazılı olarak hastaların beklentilerini ameliyatın sınırları içerisine çekmek sonuçtan memnun bir hasta elde edebilmenin tek yoludur.  

Cerrah perspektifinden bakıldığında ikinci senaryoda gerçekçi beklentileri olmayan, başlangıç olarak mutsuz, çoğu zaman psikolojik olarak kırılgan bir hasta ile karşılaşırsınız. Ben şahsen bu durumda bir hasta ile çalışmayı veya bir enkaz devralmayı istemem. Bu sebeple ilk ameliyatını kendim yapmadığım hastaların revizyon taleplerini çoğu zaman kabul etmiyorum. Bazen bazı ameliyatsız yüz germe uygulamalarını yaptırmış ve herhangi bir ameliyat olmamış hastaları da ameliyat için kabul edemiyorum 

İlk ameliyattan önce iyi araştırmak, tecrübeli bir hekim seçmek hastanın sorumluluğundadır. Yüz estetiği alanında tecrübeli bir hekim seçtiğinizde de komplikasyonlar olabilir. Ancak bu durumda zaten kendi doktorunuz bu komplikasyonlara müdahale edecek donanımda olduğu için bir başka hekime yönelmeniz gerekmez ve nispeten minör sorunları nispeten minör maliyetler ile çözümleyebilirsiniz. Bu sebeple tıbbın her alanında olduğu gibi yüz gençleştirme alanında da hekim seçimi ve hastanın tedaviye uyumu çok önemlidir. 

Söz konusu yüzünüz olduğunda kararları aceleye getirmeyin, etraflıca düşünün, bilgi toplayın, doktorları gezin, CV’lerini okuyun, ameliyat sonuçlarını görün, ameliyat olmuş hastalar ile tanışın. Özetle size düşen araştırma kısmını iyi yapın. 

Sevgiyle Kalın

Güzel Kalın

Revizyon Yüz Germe hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sigara Kullanan Hastalarda Yüz Germe Ameliyatı Yapılabilir mi?

Sigara kullanımı doku içerisindeki mikro damarlarda daralmaya ve kılcal damarların iç…

Devamını Oku
Yüz Asimetrisi Üzerine Pratik Bilgiler

İnsan vücudu neredeyse simetriktir. İnsan yüzü de neredeyse simetriktir.  “Nered…

Devamını Oku
Yüz Asimetrisi Yüz Germe Ameliyatı İle Düzeltilebilir mi?

Maalesef hayır. İnsan yüzü her zaman asimetriktir.  Değil yüz germe hiçbir cerra…

Devamını Oku