Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Estetiğinde Bilgisayar Planlaması ve Simülasyon Teknikleri

-Hocam yeni burnumuzu ameliyattan önce görebilecek miyiz?

Maalesef hayır.

Estetik burun ameliyatının sonucunda ortaya çıkacak olan burun şeklini maalesef sadece ameliyattan sonra görebiliriz.

Üstelik ameliyattan sonraki birinci haftada, birinci ayda, üçüncü ayda, birinci yılda, üçüncü yılda, onuncu yılda göreceğiniz burunlar birbirinden farklı olacaktır.

Hiçbir cerrah ameliyat esnasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek durumları tam olarak öngörebilme yeteneğine sahip değildir. Ameliyat esnasında veya sonrasında pek çok sebepten ötürü süreç tam olarak planlandığı gibi gitmeyebilir. Dünyanın en tecrübeli en yetenekli burun cerrahı olsanız bile ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek olan kıkırdak erimesi, bükülme deformasyonu (intrinsic warping), yumuşak doku atrofisi, enfeksiyon, travma gibi süreçleri tamamıyla kontrol edebilmeniz mümkün değildir.

Belki bu noktaya kadar karamsar bir tablo çizmiş olabilirim ancak açık yapısal ultrasonik rinoplasti yaklaşımında kontrol edemediğimizi durumların ve süreçlerin toplam vakalara oranı kaba bir tahmin ile % 3-5 civarında.

Burun estetiği ameliyatında şu iki kavramı birbirinden ayırmak gerekiyor: Planlama ve Simülasyon.

  • Planlama doktorunuzun ameliyat öncesinde yaptığı ameliyat tekniği tasarımı demektir.
  • Simülasyon ise o planın sonucunda ortaya çıkması muhtemel burun şeklinin bir ön-gösterimidir.

Hiçbir planlama ve simülasyon yapılmadan da gayet iyi sonuçlar alınabilir veya gayet memnun hastalar elde edilebilir. Tecrübesine ve yeteneğine güvenen cerrahlar ameliyat planlamasını hasta masadayken oracıkta veya yazıp kaydetme gereği duymaksızın kafalarından yapabilirler. O sebeple ameliyat öncesi planlama veya simülasyon mutlak bir şart değildir. Bazı meslektaşlarımın çalışma koşullarından kaynaklı olarak, yoğun iş tempolarının arasında 20-30 dakikalık bir planlama/simülasyon seansına ayıracak zamanları olmayabilir.

Ancak hem akademik hem de klinik açıdan “ideal” olan planlamanın ameliyat öncesinde yapılması ve kaydedilmesidir. Planlama akademik açıdan çok değerlidir. Hedeflenen sonuca ulaştıysanız nasıl ulaştığınızın, ulaşamadıysanız nasıl ulaşamadığınızın bilgisini içerir. Uzun vadede bir cerrah için hataların tekrarlanma olasılığını azaltır.

Ameliyat öncesi planlamada burnu öncelikle muayene ediyoruz, burnun dış yapısını ve havayolunu inceliyoruz. Buruna ait estetik ve fonksiyonel sonuçları, özel durumları ve ameliyata dair kısıtlayıcı etkenleri belirliyoruz. Sonrasında hastanın isteklerini ve arzularını dinliyoruz. Bu bilgi toplama safhasından sonra hastanın arzuladığı sonucun estetik ve fonksiyonel açıdan mümkün olup olmadığına karar veriyoruz. Ameliyat planlaması hastanın istekleri göz önünde bulundurularak cerrah tarafından yapılıyor.

Sonraki basamakta bilgisayar üzerinde bir simülasyon yapılarak ameliyat planlaması görselleştiriliyor.

 

burun-estetigi-ameliyati-planlamasi

 

Simülasyon, cerrahınızın ne planladığı hakkında ameliyattan önce fikir sahibi olmanıza yönelik bir iletişim aracıdır.

Tüm simülasyonlarda altın kural simülasyonun bir taahhüt olmadığıdır. Pek çok sebepten ötürü simülasyondaki sonucun aynısına ulaşamayabilirsiniz. Ancak en azından ameliyat öncesinde cerrahın ne planladığı hakkında bir fikriniz olur. Mesela ben hasta olsam doktorumun neyi planladığını görmek isterim. Zira eğer planlamayı beğenmezsem beğenmediğim bir planla ameliyata girilecek olması beni rahatsız eder. Ya doktor benim sevmeyeceğim bir burnu planladıysa ve planında başarılı olursa?

Benim pratiğimde planlama ve simülasyon ilk muayeneyi takiben rutin olarak yapılıyor. Ben planlama ve simülasyonu yaparken hastam süreci ekrandan canlı olarak takip edebiliyor. Ölçümler, planlama ve simülasyon bittikten ve bilgisayardaki görsel ortaya çıktıktan sonra hastam ile birlikte bu planı gözden geçiriyoruz.

Çoğu zaman benim planlamamı hastalarım da beğeniyorlar. Bazen ise planlama tam olarak hastamın arzu ettiği doğrultuda olmayabiliyor. Bu durumda açık bir şekilde neden planlamanın bu şekilde yapılması gerektiğini, estetik ve fonksiyonel gerekçeleri ile açıklıyorum. Benim planım ile hastamın beklentilerinin uyuşmadığı durumlarda; hastalarım benimle yollarını ayırıp bir başka doktor ile yola devam etme fırsatı bulabiliyorlar. Kural olarak ameliyat öncesi iletişim eksikliği her iki taraf için de ameliyat sonrası tatminsizlik olarak geri dönüyor.

Çoğumuz hayatımızın her alanında “kontrol” sahibi olmaya o kadar alışığız ki yüzümüzün merkezindeki bir yapının nasıl şekilleneceği ile ilgili kontrolü bir başkasına bırakmak zor geliyor. Ben hasta olsam bana zor gelir. Ancak cerrahi böyledir. Bir noktada güvenip ipleri bırakmanız gerekir.

Planlama esnasında her hastama şunları söylüyorum.

Ameliyat sonucunuz hiçbir zaman buradakinin birebir aynısı olmayacaktır ancak büyük olasılıkla buradaki planlamaya oldukça yakın olacaktır. Ameliyat sonucunuz buradaki planlamadan belirgin olarak farklı olursa, planladığımız sonuca daha fazla yaklaşabilmemiz için bir revizyon ameliyatı gerekebilir.

Benim kullandığım açık yapısal ultrasonik rinoplasti tekniğinde burun statik bir kıkırdak yapı üzerinde inşa edildiğinden ötürü ameliyat sonrası yapısal değişimler dinamik rinoplasti yaklaşımlarına kıyasla daha kısıtlıdır. Bu sabit yapı felsefesi aynı bir inşaatın projesi gibi statik bir planlamaya ve bu planlamanın hayata geçirilmesine imkân tanımaktadır. Ameliyat tekniğim ve felsefem üzerine yazdığım yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

Burun estetiği öncesinde planlama süreci ve simülasyon seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

Güzel kalın

OB

Burun Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Estetiği Ameliyat Tekniğim ve Felsefem

Burun estetiği (Rinoplasti) aday hastaları her geçen gün işlemler ve ameliyat süreci …

Devamını Oku
Burun Estetiği Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Burun estetiği aday hastalarının aklını en çok karıştıran konulardan birisi işte bu. …

Devamını Oku
Kaburga Kıkırdağı ile Burun Ameliyatı

İnsan kaburgalarının ön kısımları kıkırdak yapıdadır. Plastik cerrahlar için bu kıkır…

Devamını Oku