Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Estetiğinde Tamponlar Hakkında Merak Edilenler

Tampon kullanımı burun estetiği ameliyatı aday hastalarını en çok korkutan konuların belki de başında geliyor. Burun tamponu korkusunun temeli bir döneme damgasını vurmuş, toplumsal hafızamıza çivi gibi çakılmış o “eski” bez tamponlar.

Eskiden burnun içine toplam uzunluğu neredeyse 1 metreye yakın, sağa ve sola 3’er adet olmak üzere bez tamponlar koyulurdu. Bu tamponları taşımak da çıkartmak da pek bir zahmetliydi. Bez tamponlar kanı emer, zamanla sertleşir, pıhtılara yapışır ve çıkartılırken burnu genellikle epeyce kanatırdı. Hastaların bu burun tamponlarının arasından nefes alabilmesi olanaksızdı. Fazla kalsa kokar, enfeksiyon yapardı. 

Rahatlayabilirsiniz, artık böyle tamponlar kullanmıyoruz. 

Modern burun ameliyatlarında kullanılan ve burun içerisine geçici olarak koyulan bazı ateller (splint) var.

En sık kullanılanı halk arasındaki adıyla “silikon tampon”. Tıbbi adı “Doyle Splinti”. Bu ürün eliptik bir plak şeklinde, İçerisinde bir hava kanalı var, yumuşak silikondan yapılma, oldukça esnek, kaygan ve dokuya hiçbir şekilde yapışmıyor. Takması ve çıkarması oldukça zahmetsiz. Bu tamponları burunda kanamayı engellemek için koymuyoruz, iyileşme sürecinde yapısal destek sağlasın diye koyuyoruz. Silikon tamponun plakları burnun ortasındaki kıkırdak duvarı (septum) her iki yandan destekleyerek erken iyileşme sürecinde bu yapının eğilmesini engelliyor. Yine septum ile burun kemikleri arasında bir hacim işgal ederek kemiklerin istenmeyen ölçüde içeri kaymasına karşı bir bariyer görevi görüyor. Silikon tamponlar yapışmaz karakterde olduğu için burun deliğinin iç ve dış yüzeylerinde eş zamanlı olarak işlem yapılan hastalarda iç ve dış duvar arasında oluşması muhtemel yapışıklıkları engellemek için kullanılıyorlar. Silikon tamponlar kanı emmez ve enfeksiyon kaynağı oluşturmazlar. Gerekli durumlarda burun içerisinde 3-4 hafta süreyle bile rahatlıkla kalabilir. Silikon tamponlar suyu emmediği için burun içi ameliyattan sonra suyla yıkanabilir ve temizlenebilir. 

Burun Tamponları Ne Kadar Kalıyor?

Burun ameliyatı sonrası tamponlar ameliyatın teknik detaylarına göre değişen süreler boyunca burunda kalabilir. Burun içinde çok kapsamlı bir işlem yapmadıysak 2-3. günlerde kontrol muayenesi esnasında çıkartabiliriz. Kapsamlı burun içi ameliyatlarından sonra bazen 10-14 gün kadar tuttuğumuz oluyor. Ben rutin vakalarda 8. günde burun ateli, burun içindeki silikon tamponlar ve dikişlerin hepsini birlikte alıyorum. Tamponlar alındıktan sonra burun içinde şişmeyi azaltan bazı spreyler reçete ediyoruz.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Tampon Koyulmazsa Ne Olur?

Burun estetiği ameliyatından sonra silikon tamponları koymak şart değildir ancak, hiçbir şey koymadığımız zaman oluşabilecek sorunları düşünmek gerekiyor. Ameliyattan sonra eğer burun içerisine yer kaplayıcı hiçbir şey koyulmazsa muhtemelen burun iç yüzeyindeki mukoza katmanı ödemlenerek şişecek ve hava yolunu tamamen kapatacaktır. Ameliyattan sonra burun içinde yapışıklıklar, septum mukozası altında kan birikmesi, cerrahi olarak düzeltilen septumun bozulması gibi ek riskler de cabası. 

Ben hasta olsam bu risklerin hiç birisini sırf geçici bir konfor azalmasından çekindiğim için göze almak istemem. Rinoplasti’de küçük detaylar çok önemlidir ve bu sebeple hastalarımın neredeyse %95’inde silikon tamponları kullanıyorum. Bazı ameliyatlarda yukarıda bahsettiğim risk faktörleri oluşmayabilir ve bu hastalara tampon koymak gerekmeyebilir. Örneğin sadece burun ucu estetiği yapıyorsak ve burun içiyle hiç işimiz olmadıysa elbette tampon koymayacağız. Temel prensip olarak burun tamponları cerrahların keyfinden dolayı değil, tıbbi gereklilikten ötürü koyulur. Tamponsuz burun ameliyatı başlıklı reklamları gördüğünüzde bu prensip aklınıza gelsin. 

 

burun-estetigi-tampon

 

Burun Ameliyatında Hangi Çeşit Tamponlar Kullanılıyor?

Ben burun ameliyatlarımda silikon tampona ek olarak sadece burun ucunun ve kanatların desteğini sağlayabilmek ve bu bölgeye ince ayar verebilmek için xeroform adını verdiğimiz, oyun hamuru kıvamında şekillendirme amaçlı ikinci bir tampon daha koyuyorum ve bu tamponu 48 saat kadar tutuyorum. Bu ikinci tampon burun kanadı ile burun ucunun birleşme noktasındaki yapışıklıkları ve bu bölgenin çentiklenmesini engelliyor. Kanatları, en zayıf oldukları ilk 48 saat eşit seviyede tutuyor. Bunlar oldukça küçük ancak benim açımdan son derece önemli detaylar. Ameliyattan sonra ilk 48 saatte rahat edebilesiniz diye takip eden 50 yıl boyunca gözünüze takılacak bir deformiteyi küçük de olsa zihnim kabul etmiyor.

Bu ikisine ek olarak bir de kemik yapı ile deri arasındaki kanı dışarıya taşıyan bir dren koyuyorum. İncecik, yumuşak, plastik bir tahliye kanalı gibi düşünün. Bu dren ameliyat sonrasında hastaların aşırı morarmasını ve uzun süren burun tabanı ödemini engellemede oldukça etkili. 

Muayene esnasında burun içerisinde 3 tane farklı aparat koyulacağını duyan hastalar şaşırıyor ve endişeleniyor. Ancak inanın ki bunların burnunuzda olup olmadığını bile anlamıyorsunuz. Ameliyat ettiğim hastalarıma instagram veya diğer sosyal medya platformları üzerinden ulaşıp ameliyat sonrası süreci nasıl geçirdiklerini ve tamponlarla ilgili anılarını sorabilirsiniz. Emin olun sizi korkulu bir rüya beklemiyor.

Bu bahsettiklerim benim pratiğimde tercih ettiklerim. Bunların dışında burun ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmış farklı yapıda pek çok ürün mevcut. Pek çok ürün var çünkü tıbbi açıdan bu ürünlere ihtiyaç var. Her doktorun da bir stili var. Bu yazıyı okuduktan sonra “tamponsuz burun ameliyatı” tabirinin tıbbi ve teknolojik bir yenilikten ziyade, aday hastaların korkularından beslenen bir pazarlama stratejisi olduğunu umarım farketmişsinizdir. 

Tamponlarla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz bana her zaman ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın 

Güzel Kalın

O.B.

Burun Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Orta Yaş Üstü Bireylerde Burun Estetiği

Yaşlanmakta olan bir yüze estetik burun ameliyatı yapılabilir mi? Genç yaş grubuna kı…

Devamını Oku
Erkeklerde Burun Estetiği

Günümüzde burun estetiği aday hastalarının önemli bir kısmını erkek hastalar oluşturm…

Devamını Oku
Burun Estetiğinde Bilgisayar Planlaması ve Simülasyon Teknikleri

-Hocam yeni burnumuzu ameliyattan önce görebilecek miyiz? Maalesef hayır.…

Devamını Oku