Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Boyun Estetiği Hakkında Temel Bilgiler

Boyun Estetiği Nedir? Hangi Durularda Tercih Edilir?

Boyun estetiği, boyun bölgesinde genellikle yaşlanma sürecinde ortaya çıkan kozmetik sorunları düzeltilmek için uygulanan ameliyatsız estetik işlemlerin ve cerrahi yöntemlerin ortak adıdır. Genellikle aşağıdaki durumlarda tercih edilir:

  1. Sarkan cilt: Yaşlanma süreciyle birlikte boyun bölgesindeki cilt elastikiyetini kaybedebilir ve sarkmaya başlayabilir. Bu durumda boyun estetiği, sarkan cildi sıkılaştırmak ve daha genç bir görünüm elde etmek için tercih edilebilir.
  2. Yağ birikimi: Boyun bölgesinde yağ birikimi olan kişiler, boyun estetiği ile bu yağ dokusunu azaltabilirler. Bu prosedür, boyun çizgisini daha belirgin hale getirerek yüz hatlarını dengeleyebilir.
  3. Boyun kaslarının gevşemesi: Zamanla boyun kasları da gevşeyebilir ve bu kaslardaki gevşeklik boyun bölgesinde istenmeyen bir görünüme neden olabilir. Boyun estetiği, bu kasları sıkılaştırarak daha estetik bir boyun görünümü elde etmek için tercih edilebilir.

Boyun Estetiğinde Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun estetiğinde ameliyatsız tedavi alternatifleri kısıtlıdır. Botulinum toksin ile platysma kasında oluşan dikey bantlar geçici olarak tedavi edilebilir. Lipoliz mezoterapisi (kybella) ile cilt altı yağlar eritilebilir. Lazer uygulaması ile deri yüzey kalitesi geliştirilebilir.

Burada saydıklarımın haricinde boyun derisinde sıkılaşma yaptığı iddia edilen pek çok cihaz var. Scarlet, thermage, fokuslu ultrason (hifu), BBL, endolift lazer, plexr, dermapen ve bunun gibi daha niceleri. Ben hiç birisinin kalıcı bir fayda sağladığını görmedim. Bir dönem örümcek ağı estetiği, ip askılar, PDO ipler, fransız askısı gibi yöntemler boyun estetiği için ortaya atıldılar ancak bu uygulamalar da kayda değer bir etki ve kalıcı bir fayda sağlayamadıkları için kısa sürede popülaritelerini yitirdiler. 

Boyun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boyun estetiği ameliyatı (boyun germe veya boyun gerdirme olarak da bilinir) genellikle genel anestezi altında yapılan cerrahi bir operasyondur. Ameliyatta kulak çevresi kesileri ve çene altı kesileri kullanılır. Boyun derisi, platysma kas dokusu, yüzeysel ve derin yağ dokuları, ağız tabanı kasları, çene altı tükürük bezleri cerrahi teknikler kullanılarak şekillendirilir. İşlem çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. 

Boyun Estetiği Ameliyat Teknikleri

Boyun Estetiğinde bugüne kadar tariflenmiş yüzlerce farklı ameliyat tekniği vardır.

Bu ameliyat teknikleri kolay anlaşılmaları bakımından 4 farklı kategoride sınıflandırılabilir.

  1. Kapalı boyun ameliyatları: Bu grupta boyun cerrahi olarak açılmaz. Liposuction ile şekillendirme yapılır. Çoğu zaman çene ucu protezleri, çene ucu ilerletme, çene hattına yağ enjeksiyonu, kapalı bant tedavisi gibi cerrahi işlemlerle ve botulinum toksin enjeksiyonu gibi ameliyatsız uygulamalar ile kombine edilir. Seçilmiş hastalarda sınırlı kullanımı vardır.
  2. Yarı kapalı boyun ameliyatları: Bu grupta yüz germe ameliyatı esnasında boyuna doğru ilerlenir. Platisma kasının yandaki kenarı bulunur. Buradan kas dikişler ile çekilerek veya buradan kasın altına girip orta hatta doğru ilerlenerek yüz germe ameliyatının boyuna olan etkisi arttırılmaya çalışılır. Çene altı kesisi yapılmaz, deri kastan ayrılmaz. En etkili formu derin plan yüz germe ameliyatı esnasında yaptığımız lateral subplatysmal boyun germe yaklaşımıdır.
  3. Yüzeysel boyun germe ameliyatları: Bu grupta çene altı ve kulak çevresi kesileri yoluyla boyun derisi alttaki platysma kasından ayrıştırılır. Deri gerilerek sarkma ve kırışıklıklar giderilir. Gıdı bölgesindeki cilt altı yağ dokusu görerek şekillendirilir. Takiben platysma kasının yüzeyi bant ayırma (transeksiyon) ve korse platismaplasti gibi teknikler kullanılarak şekillendirilir. 
  4. Derin boyun germe ameliyatları: Bu grupta platysma kasının altında yer alan sorunlar de tedavi planına dahil edilir. Submandibuler tükürük bezleri, digastrik kaslar, plactisma altı yağ dokuları şekillendirilir.

 

boyun-estetigi

 

Yüz Gençleştirme Ameliyatlarında Yüz Ve Boyun Birlikte mi Yapılmalı?

Boyun germe sıklıkla yüz germe ile birlikte yapılır. Çok fazla hasta, girişimlerin bu şekilde birlikte yapılmasının mı yoksa belirli bir zamanda tek bir işlemin seçilmesinin mi daha iyi olduğunu merak eder. Her iki seçeneği savunan ve reddeden görüşler vardır fakat ben birlikte yapılmasını tercih ediyorum.

Yüz germe ameliyatı tek başına uygulandığında sadece yanak bölgesini ve yanağa komşu alanları etkiler. Etkinin örneğin göz çevresine uzanmasını istiyorsanız göz kapağı, şakak ve alın ameliyatlarını plana eklemeniz gerekir. Benzer şekilde etkinin boyuna uzanmasını istiyorsanız boyun germe ameliyatını plana dahil etmeniz gerekecektir. 

Başka türlü düşünmek istesek de yaşlanma belirtileri sadece vücudun tek bir bölgesi ile sınırlı değildir. Yüz ve boyun bir bütün halinde birlikte yaşlanır. Eğer sadece bir bölge tedavi edilirse, bu durum tedavi edilmeyen bölgenin diğer tarafla karşılaştırıldığında daha da yaşlı görünmesine neden olur. Bu, tek tedavinin sonuçlarının daha belirgin görünmesine veya hatta tedavinin bitmemiş görünmesine neden olur.

Bir diğer konu da boyun germe ameliyatının çoğu zaman yüz germe ameliyatı ile aynı kesikten yapılıyor olması. Yani yüz germe ameliyatı esnasında boyun yapılmazsa ve diyelim ki ameliyattan 5 sene sonra boynu da yaptırmak isterseniz muhtemelen önceki ameliyatta yapılan kesiklerin bir kısmının yeniden yapılması gerekecektir.  

Boyun germenin yüz germe ile beraber yapılması iyileşme sürecini birkaç gün kadar uzatabilir. Ancak iki ayrı seansta yapılması aynı sürecin ikinci bir kez tekrarlanması ve toplamda iyileşme ve işten ayrı kalma sürecinin uzaması anlamına gelecektir. Bu bağlamda yüz ve boynu tek seansta yaparak toplam iyileşme zamanını kısaltmak makul bir seçenek olabilir. İşlemlerin iki farklı seansta yapılması toplam maliyet açısından da çoğu zaman kombine ameliyatlardan daha pahalı olmaktadır. 

Neticede, iyileşme dönemi de dahil olmak üzere yapılması gereken her şeyi aynı zamanda planlayabilecek iken niçin iki kez sıkıntıya girilsin? Uzun lafın kısası, işlemlerin birleştirilmesi yüz ve boyun bölgenizin tamamının daha genç ve tazelenmiş kalmasını sağlayarak size daha bütüncül daha doğal ve eksiksiz sonuçlar verebilir.

Boyun estetiği hakkında daha detaylı bilgi almak ve kişiye özel bir tedavi planlaması yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle Kalın 

Güzel Kalın

O.B.

Boyun Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Boyun Estetiğinde Sıkça Sorulan Sorular

Boyun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?

Tekniğe göre değişmekle beraber ortalama 2-4 saat arasında sürer. 

Boyun estetiği ameliyatı için uygun adaylar kimlerdir?

Yüzün kemik gelişimi tamamladıktan sonra her erişkin birey boyun estetiği adayı olabilir. İdeal adaylar sağlıklı, psikolojik açıdan dengeli, gerçekçi beklentileri olan bireylerdir.

Boyun estetiği ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Evet, ameliyat kesiklerinin olduğu bölgelerde izler kalır ancak genellikle bu izler 12-18 ay içerisinde gündelik hayatta dikkat çekmeyecek bir düzeyde sillikleşirler. Ameliyat tasarımı veya uygulamasında yapılan hatalar ve bazen de hastaya ait faktörler yara iyileşmesini olumsuz etkileyerek kalıcı ve kötü izlerin oluşmasına sebep olabilir. 

Boyun estetiği ameliyatı öncesinde nelere dikkat etmek gerekir?

Ameliyattan önce boyun fıtığı, romatizma, boyun damar tıkanıklığı ve benzeri sorunlar mutlaka doktora bildirilmelidir. Kan sulandırıcı ve pıhtılaşmaya eğilim yaratan ilaçlar ile ilgili doktora bilgi verilmelidir.

Boyun estetiği ameliyatı sonrasında hangi aktivitelerden kaçınılmalıdır?

Ameliyattan sonra ağır fiziksel aktivitelere ara vermek gerekir. İlk 6 hafta hızlı ve abartılı baş hareketlerini pek istemeyiz. Yara üzerindeki hareket arttıkça yara izi kalitesi azalır. Temas sporları ve rekabet sporlarına ameliyat sonrası üçüncü ayda tam performans ile geri dönülebilir. 

Boyun estetiği ameliyatı sonrasında ne zaman normal hayata dönülebilir?

Ameliyattan sonra ağır fiziksel aktivitelere ara vermek gerekir. İlk 6 hafta hızlı ve abartılı baş hareketlerini pek istemeyiz. Yara üzerindeki hareket arttıkça yara izi kalitesi azalır. Temas sporları ve rekabet sporlarına ameliyat sonrası üçüncü ayda tam performans ile geri dönülebilir. 

Boyun estetiği ameliyatının kalıcılığı ne kadar süreyle devam eder?

Boyun estetiği ameliyatı yaşlanma sürecini durdurmasa da etkileri kalıcıdır. Boyun germe ameliyatından sonra ortaya çıkan fiziksel durumu isteseniz de geri döndüremezsiniz.

Boyun estetiği ameliyatı fiyatları nasıl belirlenir?

Fiyatlar kullanılan tekniğe göre belirlenir. Her hastanenin, doktorun hizmet standartlarına göre değişen bir fiyat aralığı vardır. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mini Yüz Germe Sıkça Sorulan Sorular

Mini yüz germe ameliyatı hastalarımızın çok sık sorduğu ve üzerinde ciddi kafa karışı…

Devamını Oku
Sigara Kullanan Hastalarda Yüz Germe Ameliyatı Yapılabilir mi?

Sigara kullanımı doku içerisindeki mikro damarlarda daralmaya ve kılcal damarların iç…

Devamını Oku
Erkeklerde Yüz Gençleştirme: Temel Bilgiler

Erkek hastaların yüz gençleştirme ameliyatlarına olan talebi her geçen yıl artıyor. E…

Devamını Oku