Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Açık Yapısal Rinoplasti

Burun derisinin altında bir kemik/kıkırdak yapı inşa etmek demektir.

Yapısal Rinoplasti Nedir?

Yapısal rinoplasti yaklaşımında burun anatomisine ait herhangi bir alt birim (burun kemeri, ucu, kanadı vb.) cerrahi olarak değiştirildiğinde geride kalan yapı orijinal anatomiye uygun olarak yeniden yapılandırılır. Bu inşaatta çoğu zaman burun içerisindeki kıkırdak ve kemik yapılar “geri dönüştürülerek” kullanılır. Bazı durumlarda inşaat malzemesi için ek kıkırdak kaynaklarına (kaburga kıkırdağı, kulak vb.) ihtiyaç duyulur.

Neden Yapısal Rinoplastiyi Tercih Ediyorum?

Cevap: istikrar

Burun estetiği ameliyatında, bugüne kadar tanımlanmış tüm ameliyat teknikleri ile “iyi” sonuçlar elde edilebilir. Önemli olan bu sonuçların nasıl bir oran ile elde edildiğidir.

Burun estetiği ameliyatında burnu açmak ve şekillendirmek için uygulanan manevralar burun yapısını zayıflatır ve dirençsiz hale getirir. Zayıflayan yapılar eğilebilir, bükülebilir, kayabilir, eriyebilir, yükseklik ve açı kaybedebilir. Yapısal rinoplasti yaklaşımı ameliyat esnasında tespit edilen zayıflıkları giderip ve ameliyat sonrası süreçteki öngörülebilen direnç sorunlarına karşı önlem alma prensibine dayanır.

Yapısal Rinoplasti Nasıl Yapılır?

Burun yapısını desteklemek için kıkırdak nakli yaparız. Nakil edilen kıkırdağın tıbbi adı “greft”dir. Nakil edilen kıkırdaktan kirişler ve kolonlar üretip sonra da bunları burnun yapısını güçlendirmek ve doku eksikliklerini gidermek için kullanırız. Bu kiriş ve kolonları çoğu zaman burnun merkezindeki septal kıkırdaktan elde ederiz. Septal kıkırdağın burnu destekleyen ön ve sırt kısmı korunur. Burun desteğine katkısı olmayan arka/taban kısmı alınır. Eğer bu kıkırdakta yetersizlik varsa ihtiyacımız olan kıkırdak greftlerini kaburga veya kulak kıkırdağından da elde edebiliriz.

  • Kemerli bir burnun kemerini aldığınızda adeta bir binanın kubbesini açmış olursunuz. Yapısal rinoplasti’de bu açık çatıyı burun sırtına eklenen ve çatıyı kapatan uzun ayırıcı kirişler (spreader greft) ile kapatırız.
  • Burun ucu açıldığında burun ucunu destekleyen asıcı ligamentler zayıflar. Burun ucu ameliyattan sonra her zaman düşme eğilimindedir. Burun ucu hiç ameliyat olmayan hastalarda bile yaşlanma sürecinde düşer. Yapısal rinoplastide burun ucu yüksekliği ve pozisyonu şansa bırakılmaz. Burun orta hat septumuna eklenen sağlam kıkırdak kolonlar ile burun ucu kıkırdakları sabitlenir. Burun ucu sert olur, doğal hareketini kaybedebilir ancak pozisyonunu korur.
  • Burun ucu kıkırdaklarının genişliğini azalttığınızda geride kalan kıkırdak zayıflayıp ameliyattan sonra eğilip bükülebilir. Bu kıkırdağın üzerine uzun bir destek kiriş koyup bükülmeyi engelleriz.
  • Burun tabanı daraltıldığında burun kanatlarının açılanması değişebilir. Ameliyattan sonra kanadın çentiklenmemesi ve asimetrik olmaması için kanat boyunca uzun birer kıkırdak kiriş yerleştirip kanadın yapısını güçlendiririz.

Bu örnekler çoğaltılabilir.

Yapısal rinoplasti yaklaşımının içerisinde kemiklere yapılan kontrollü kesiler, kemik yüzeyi şekillendirme teknikleri, kemik tespit dikişleri, kıkırdak bükülme açılarını kontrol eden takoz greftler, Burun eğriliklerini düzelten atelleme greftleri, kemik hareketlerini kısıtlayan kaldıraç/ayıraç greftler, kamuflaj greftleri ve ligament rekonstrüksyonları gibi pek çok farkı ameliyat tekniği mevcuttur.

Yapısal Teknik Açık Rinoplasti veya Kapalı Rinoplasti Yaklaşımlarıyla Uygulanabilir mi?

Yapısal rinoplasti hemen her zaman açık rinoplasti yaklaşımı ile uygulanır. Burundaki sorunları görürüz, yapacağımız işleri ölçerek ve görerek yaparız. Sonrasında burun iskeletini yine görerek, hissederek, tartarak yeniden yapılandırırız. Ancak yapısal rinoplasti teknikleri kapalı yaklaşımla da kullanılabilir. Kapalı teknik ile yapısal greftleri yerleştirmek, sabitlemek ve simetriyi sağlamak daha zordur.

Açık Yapısal Rinoplasti Ameliyat Süresi Uzun mu?

Açık yapısal rinoplasti, detayların fazlalığından ötürü uzun sürer. Bir saatlik ameliyat değildir. Mikro boyutta bir maket yapmak gibidir. Bazen sadece açık yapısal burun ucu estetiği ameliyatları bile 2-3 saat sürebiliyor. Açık yapısal yaklaşımın sekonder ve revizyon vakalarda kullanıldığı durumlarda ameliyat süresi süre bazen 6-8 saate kadar çıkabilir. Benzer biçimde yapısal tekniği kapalı yaklaşım ile uygulamak isterseniz ameliyat süresi belirgin olarak uzayacaktır.

Açık yapısal rinoplasti yaklaşımı dünya genelinde en fazla deneyimin biriktiği, en kapsamlı literatüre sahip, uzun vadede en istikrarlı yaklaşımdır diyebiliriz. Yapısal açık rinoplasti şablon bir ameliyat olmadığı için farklı burunlarda, farklı bireylerde, hatta komplike durumlarda bile uygulanabilir. Açık burun estetiği kapalı yaklaşım ile yapılan dinamik rinoplastilere veya letdown/push down benzeri dorsum koruyucu yaklaşımlara kıyasla daha fazla ameliyat sonrası ödem oluşturabilir. Ancak yapısal yaklaşımın ameliyat sonrası uzun dönem değişimlere direnci nispeten daha yüksektir.

Her teknik uygulayıcısının elinde değerlidir ve her tekniğin başarılı uygulayıcıları vardır.

X tekniğini çok iyi uygulayan bir doktorun sonuçları, Y tekniğine yeni başlamış bir uygulayıcının sonuçlarından elbette daha iyi olacaktır.

Bu sebeple hastalara düşen teknik seçiminden ziyade doktor seçimidir.

Yine de ameliyatınızda uygulanacak olan teknik ile ilgili bilgi sahibi olmanız sizin için faydalı olacaktır. Zira bazı tekniklerin, uygulayıcının tecrübesinden, yeteneğinden veya iyiliğinden bağımsız handikapları vardır.

Burun estetiği ameliyatında kullanılacak tekniği avantajları ve dezavantajlarıyla ameliyat öncesi muayenede hastalarımızla tartışıyoruz.

Burun estetiği ameliyatı teknikleri konusunda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle Kalın,

Güzel Kalın.

O.B.

Rinoplasti hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Estetiği Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Burun estetiği aday hastalarının aklını en çok karıştıran konulardan birisi işte bu. …

Devamını Oku
Ameliyattan Sonra Burun Ucum Düşer mi?

Plastik cerrahi bir bilim dalıdır. Estetik cerrahinin ise yadsınamaz sanatsal bir yön…

Devamını Oku
Burun Dolgusu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Burun dolgusu son zamanlarda en çok talep edilen estetik girişimlerden birisi haline …

Devamını Oku