Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Kombine Göz Çevresi Estetik Ameliyatı Hakkında Önemli Bilgiler

Göz çevresi estetiğinde çoğu zaman çeşitli ameliyatları birbiriyle kombine ediyoruz. 

Önceki yazılarımı okuduysanız;

Alın ve üst göz kapaklarının nasıl anatomik bir bütün olduğunu ve birlikte ele alınması gerektiğini, benzer biçimde alt göz kapağı ve yanak iç bölümünün nasıl bir bütün olduğunu ve birlikte ele alınması gerektiğini öğrenmişsinizdir. Temelde yüzümüz bir bütün olarak yaşlandığı için göz kapağı estetiğinde de tedavinin de bütünsellik ilkesi çerçevesinde ele alınması en doğru yaklaşımdır. Bu sebeple göz estetiğinde çeşitli estetik ameliyatları sıkça kombine ediyoruz.

6 tane temel grup var, her grubun içinde pek çok farklı ameliyat yaklaşımı ve tekniği var. 

Her grubun içindeki farklı teknikleri sıralamayacağım veya açmayacağım, sadece grupların neler olduğunu basitleştirilmiş bir biçimde anlatacağım. Sizin bu aşamada bilmeniz gereken mesela ilk grup olan alın/kaş prosedürleri içerisinde onlarca farklı tekniğin olduğu ve teknik seçiminin hastaya özel bir biçimde yapıldığıdır. 

İşte gruplar; 

  1. Alın/Kaş işlemleri
  2. Üst göz kapağı işlemleri
  3. Alt göz kapağı işlemleri
  4. Orta Yüz işlemleri
  5. Hacim Takviyesi
  6. Yüzey Tedavileri 

Hastalarımız bu gruplardan hiçbir şey almadan doğal olarak yaşlanmayı tercih edebilecekleri gibi, kendi öncelik sıralamalarına ve yaşlanma belirtilerine göre istedikleri kadarını almakta da özgürdürler. 

Ancak eğer bir hasta mümkün olan en ideal sonuca ulaşma arzusundaysa durum başka…

Yaşlanmanın ileri evrelerinde en ideal sonuca ulaşabilmek için tüm bu gruplardan bir işlemi kombinasyona (göz çevresi gençleşme projesine) eklemek gerekecektir. Bunların hepsi tek seansta yapılabileceği gibi hasta konforu ve iyileşme sürecini kolaylaştırmak adına birkaç seansta da planlanabilir. 

Yaşlanmanın erken evrelerinde ise hasta en belirgin şikâyetini karşılayan işlemi seçerek başlayabilir. Burada önemli nokta; ideal estetik sonuca ulaşmak için günün birinde (belki 10, belki 20 yıl sonra da olsa) tüm grupların muhtemelen tamamlanmasının gerekebileceğini bilmesidir. 

Kombine göz çevresi ameliyatlarındaki sorun göz çevresinin (oküloplasti) yüz estetiğinin en hassas alanı olmasıdır.  İşlemleri kombine ettikçe etki artar ancak cerrahi sonrası şişlik, morluk, işe ve sosyal hayata dönüş uzar. Bu grupta hasta doktor ilişkisi zordur. Ben size çok güveniyorum, ameliyata gözüm kapalı giriyorum diyen hastalar bile 3 gün bekler, 1 hafta bekler, sonra dayanamaz bu hep böyle mi kalacak diye sormaya başlar. Ben olsam ben de sorarım. Hele iyileşme süreci normalden saptığında, bir komplikasyon olduğunda süreç hem hastalar hem de hekimler açısından çok daha zorlaşır.

Göz çevresi ameliyatları pek çok plastik cerrahı henüz ilk 10-20 ameliyat içerisindeyken süreçten soğutmayı başarmıştır. “Ben altı göz kapağı ameliyatı yapmıyorum, alın germe yapmıyorum, orta yüz yapmıyorum” diyen çok meslektaşım var. Hepsinin kendine göre haklı gerekçeleri, mesleki travmaları var.

Bu girizgahtan sonra;

Bazı önemli kombinasyonlar ve bunların artıları eksileri üzerine kısa notlar paylaşacağım.

Üst Göz Kapağı ve Alt göz kapağı Ameliyatlarının Kombinasyonu

Üst göz kapağı kıvrımı ve alt göz kapağı kıvrımı güzel bir gözü adeta çerçeve gibi çevreler. Üst ve alt kıvrımlar eliptik bir bütünlük içerisindedir. Yaşlanma sürecinde her iki kıvrım da silikleşir. İki kapak birlikte ameliyat edildiğinde daha bütüncül bir sonuç elde edilir ve göz daha güzel bir biçimde ortaya çıkar. Bir diğer önemli avantajı alt göz kapağını desteklerken kullandığımız kas askısı / kantopeksi / kantoplasti gibi işlemleri üst kapaktaki kesinin dış yarısından yapmanın daha kolay olmasıdır. 

Ancak iki işlem birleştirildiğinde iyileşme süresi neredeyse 3 katına çıkar. Tek başına üst blefaroplasti ve tek başına alt blefaroplasti hızlı iyileşen işlemlerken bu ikisinin kombinasyonu en az 3 haftalık bir erken iyileşme dönemini, 3 aylık bir orta vadeyi gerektirecektir. Her iki kapağın da lenf akımı etkilendiği için şişlik daha uzun sürecektir. Üst kapağın şişliği alt kapağa inecek ve göz altındaki mor halka biraz daha uzun süre devam edecektir.  İki kapak birleştirildiğinde “chemosis” adını verdiğimiz konjuktival yüzeyin ödemlenip balonlaşması daha sık görülür. Artıları ve eksileri her hastanın özgün ihtiyaçlarına göre belirlemek gerekir.

Alt Göz Kapağı ve Orta Yüz Ameliyatlarının Kombinasyonu

Göz altı bölgesinin altın standart ameliyatıdır diyebiliriz. Yanak kitlesini göz altındaki kemiği örtecek düzeyde yükseltir, alt göz kapağının uzamış görüntüsünü kısaltır, torbalanmayı etkin biçimde azaltır. Sonuçlar kalıcı ve oldukça uzun etkilidir.

Ancak beter bir iyileşme süreci vardır. Tipik olarak göz çekik, yüz şiş olacaktır. Hem hastalarımız hem de yakınları bu görünümüne hoş olmayan lakaplar takarlar. Maalesef bu süreç ilk 3 haftası belirgin olmakla beraber 3 ay kadar devam edecektir. Bu süreç içerisinde sosyal hayata karışmak, işe dönmek psikolojik açıdan çok kolay değildir. 

Alın Germe ve Üst Göz kapağı Ameliyatlarının Kombinasyonu

Göz üstü bölgesinin altın standart ameliyatıdır diyebiliriz. Biyomekanik açıdan her iki işlem birbirini tamamlar ve uzun vadede destekler. Bu konuda yazılmış ayrı bir yazım olduğu için aynılarını burada tekrarlamayacağım. Alın germe sahasında birikmesi muhtemel her mililitre kan ve doku sıvısı yer çekimiyle birlikte aşağıya doğru yer değiştirecektir. Bu hastalar alt kapaktan ameliyat olmasalar bile sanki alt kapak ameliyatı olmuş kadar göz altı morluğu yaşarlar. Hatta morluk yanağa/boyna kadar inebilir. 

Göz Kapağı Ameliyatları ve Hacim Takviyesi İşlemlerinin Kombinasyonu

Hacim takviyesinde en çok yağ dokusu transferi ve göz çevresi protezlerini kullanıyoruz. Protezler temelde kemik iskeletteki doğumsal/yapısal sorunları çözmek için kullanılırken, yağ doku transferi daha ziyade yaşlanma sürecinde kaybettiğimiz yumuşak doku hacmini yerine koymak için kullanılıyor. Her iki seçenek de önceki maddelerden de tahmin edebileceğiniz gibi iyileşme sürecini belirgin olarak uzatıyor. Mesela çok katmanlı yağ enjeksiyonu ek olarak 2-3 haftalık bir ödem ve morluk yaratabiliyor. Protezlerin ise kendine göre bir dokuya uyum sağlama süreci var. Burada ilk tepki “ay ben onu istemem o zaman” şeklinde olsa da yapısal olarak eksik bir iskeletin üzerine sağlıklı bir yumuşak doku mimarisi kurgulanamayacağını bilmelisiniz. Yine göz çevresinde yağ doku hacim kaybı gözü iskeletize eden bir unsurdur. Yağ doku transferi göz ardı edilerek gerçekleştirilen kapak ameliyatları erken dönemde gayet güzel ama geç dönemde çökkün, iskeletize bir görünüme yol açabilmektedirler. Hızlı iyileşmesi gereken hastalarda bazen yağ doku transferini ameliyat esnasında yapmayabiliyoruz. Ancak bu gruptaki hastaların tedavi şemasının değişmediğini sadece ertelendiğini bilmeleri gerekir. Uzun vadede hacim eksikliği ön plana çıktığında, yağ doku transferinin tamamlamak ikinci bir seans gerekebilir. 

Göz kapağı Ameliyatları ve Yüzey Tedavileri

Göz çevresi yüzey tedavileri arasında benim favorim kimyasal soyma (peeling).  Soyma ajanı olarak TCA veya Phenol/croton oil seçeneklerini kullanıyoruz. Soyma işleminde güçlü bir asit ile kontrollü bir yüzey aşındırması yapıyoruz ve iyileşme sürecinde üstteki deri soyulup alttan daha sağlıklı bir deri geliyor. 

Soyma işlemini açık göz kapağı ameliyatı ile birlikte yapmak, kapak derisinin kısalma/çekme ihtimalinden ötürü riskli. Aralarında en az 3 aylık bir dinlenme dönemi bırakmak gerekiyor. 

Bu durumun istisnası kapalı alt göz kapağı ameliyatı (transkonjuktival alt blefaroplasti) yaptığımız hasta grubu. Bu grupta kimyasal soyma, ameliyatın güzel bir tamamlayıcısı olarak eş zamanlı olarak uygulanabilir. Göz çevresi kimyasal soyma uygulamasını izole alın germe/izole orta yüz germe gibi kapakların yapılmadığı ancak kapak çevresinden başladığımız işlemler ile de kombine olarak kullanabiliyoruz. 

Burada sıraladıklarımın dışında pek çok kombinasyon mevcut. Her seçeneğin kendisine göre bir artısı ve eksisi var, farklı risk/fayda profilleri var. Bu sebeple göz çevresi estetiği “badem göz yapıyor musunuz hocam” seviyesine indirgenebilecek basitlikte değil. 

Göz çevresi yaşlanma sürecinde bilimsel, bireysel, bütünsel bir yaklaşım siz de mantıklı geliyorsa, daha detaylı bilgi almak (fiyatlar, hastaneler, ameliyat öncesi hazırlık vb.) için bize ulaşabilirsiniz. 

Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Sevgiyle Kalın, Güzel Kalın. 

O.B.

Göz Kapağı Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Alın Kırışıklıkları Neden Oluşuyor ve Nasıl Tedavi Ediliyor?

Alın bölgesinde derin kırışıklıklardan rahatsızsınız ve de aklınızda bunlardan nasıl …

Devamını Oku
Klasik Alın Germe Ameliyatı: Koronal Teknik

Koronal alın germe, alın gençleştirme işlemlerinin atası, en eski ve en klasik tedavi…

Devamını Oku
Kaş Dövmesi ve Kaş Tasarımı Yaptırırken Dikkat Edin

Kaş dövmesi, kaş tasarımı, kaş kontürü, microblading, kalıcı makyaj gibi kaş estetiği…

Devamını Oku