Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Kaburga Kıkırdağı ile Burun Ameliyatı

İsmi bile korkutucu.

Estetik Cerrahi’den ziyade Tavacı Recep Usta çağrışımı var.

İnsan kaburgalarının ön kısımları kıkırdak yapıdadır. Plastik cerrahlar için bu kıkırdaklar altın değerindedir. Vücudun kıkırdak bankası gibi düşünebilirsiniz. Bu kıkırdak bankasından mesela kulaksız doğan çocuklara kulak, tümör veya travmaya bağlı burnunu kaybetmiş insanlara burun yapabiliyoruz.

Estetik burun ameliyatı her geçen yıl biraz daha koruyucu yönde gelişiyor. Burundan mümkün olduğunca destek doku(kemik/kıkırdak) eksiltmemeye çalışıyoruz. Kıkırdak ve kemik hacmini koruyoruz.

Estetik açıdan gerekli ölçünün ötesinde, hasta fındık burun seviyor diye burnu yapısal olarak küçültmüyoruz. Mesela eskiden burun ameliyatı eşittir burnu küçültmek idi. Bugün bazı burunları küçültüp, bazı burunları büyütüp, çoğu burunda ise orijinal hacmin %90 oranında içerisinde kalmaya özen gösteriyoruz. Kapalı ve görmeden kıkırdak şekillendirme yapmıyoruz bu sebeple yanlışlıkla kıkırdaktan fazla alınması ihtimali ortadan kalkıyor. Burnu iki hava yoluna ayıran ve aynı zamanda buruna orta hat yapısal desteğini veren septal kıkırdaktaki eğrilikleri, kıkırdağı kesip atarak değil burnun içerisinde şekillendirerek düzeltiyoruz.

Modern prensiplerle yapılan yeni nesil burun estetiği ameliyatlarından sonra kaburga grefti ile düzeltilmesi gereken bir deformitenin ortaya çıkma ihtimali son derece düşük. Doğumsal olarak burnun merkez (septal) kıkırdağın az geliştiği bir hasta grubu var ki bu grupta hasta daha önceden hiçbir ameliyat geçirmemiş olsa da kaburga ile burnu desteklemek gerekebilir. Hatta bu hasta grubunda ilk ameliyatta kaburga grefti kullanmazsanız ikincil bir ameliyatta eninde sonunda kullanmanız gerekecektir. Ancak doğumsal septal kıkırdak eksikliği olan hastalar Türk toplumunun %5’den az bir bölümünü temsil ediyor. Şanslıyız, zira Afrikalı/Asyalı toplumlarda bu oran %50-60 düzeyine çıkabiliyor.

Bizim toplumumuzda kaburga kıkırdağı gerektiren revizyon ameliyatlarının en sık sebebi daha önce geçirilmiş ameliyatlardır. Eğer burun ameliyatı oldunuz ve burnunuz yapısal desteğini kaybetti, yumuşadı, küçüldü ise bu burnu yeniden yapılandırmaktan başka bir seçenek yok demektir.

Kaburga kıkırdağı kadınlarda genellikle meme altında yaptığımız 2-3 cm’lik bir kesiden alınıyor. Kesi meme altı kıvrımında kalıyor ve dikkat çekmiyor. Meme protezi koyulurken kullandığımız kesinin aynısı, sadece daha da küçüğü. Erkeklerde gövdenin daha alt kesimlerinden almayı tercih ediyoruz. Kaburga aldığımız yerde ilk 2 gün hafif bir ağrı oluyor ve rutin ağrı kesiciler ile birkaç günde geçiyor.

Kaburga kıkırdağını burnu düzelttiğimiz ameliyat esnasında alıyoruz. Kaburga kıkırdağı gerektirecek ölçüde hasarlı burunları yeniden açmak başlı başına bir zorluktur ve zaman ister. Kaburga kıkırdağını almak, aldığımız yeri kapatmak, grefti masada şekillendirmek, o greft ile burnu yeniden yapılandırmak ve burnu yeniden kapatmak ayrı birer ameliyat aşamasıdır. Tipik olarak kaburga kıkırdak nakli ile yapılan revizyon ameliyatları bu sebepten ötürü uzun sürerler, ücret aralığı normal bir ameliyatın 2-3 kat üzerindedir, yapan cerrah sayısı normal ameliyatın 30’da birinden azdır.

Temel prensip olarak burnunuz komplikasyon oluşmamış bir ameliyattan sonra kaburga kıkırdak nakli gerektirecek düzeyde bozulduysa ilk ameliyatınızı yapan doktorun aynı ameliyatın hemen akabindeki ikincil bir ameliyatta burnunuzu düzeltebilme ihtimali son derece düşüktür. Bunun istisnası doktorun elinde olmayan enfeksiyon, kıkırdak erimesi, ameliyat sonrası travma gibi sebepler ile burnun kıkırdak kaybına uğramasıdır. Bunun bir diğer istisnası da doktorunuzun ilk ameliyatınızı yaptığı zaman ile revizyon ameliyatınız arasında büyük oranda tecrübelenmesidir. Pek çok hekim kendi acemilik dönemlerindeki kusurları kariyerlerinin ilerleyen dönemlerinde revize eder.

Kaburga grefti ile yapılan revizyonlar kusursuz birer burun oluşturamazlar. Burnun yapılandırılmasını takip eden 1-2 yıllık süreçte lokal anestezi altında ufak tefek tamamlayıcı işlemlerin yapılması neredeyse her zaman gerekecektir.

Ben kaburga greftlerini çok sık kullanıyorum.

İkincil bir ameliyata girerken kaburgadan kıkırdak almamız gerekebileceği konusunda tüm hastalarımızdan onay alıyoruz. Gerektiği anda da alıyorum. Benim için çok da büyük bir karar değil.

En kötü senaryo ikincil burun ameliyatında burnu açıp, doku eksikliği ile karşılaşıp, sonra bu eksikliği gideremeden, biraz oradan biraz buradan manevralarla günü kurtarmaya çalışmaktır. Çok değerli revizyon şansını kaybedersiniz. Bu sebeple revizyon burun ameliyatlarında bütün seçeneklerin masada olması şarttır.

Kaburga kıkırdağıyla revizyon burun ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle Kalın,

Güzel Kalın

Revizyon Burun Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Eğriliği Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Eğri burunları şekillendirmek, eğri olmayan buruna kıyasla çok daha zordur. Eğri buru…

Devamını Oku
Erkeklerde Burun Estetiği

Günümüzde burun estetiği aday hastalarının önemli bir kısmını erkek hastalar oluşturm…

Devamını Oku
Burun Estetiğinde Tamponlar Hakkında Merak Edilenler

Tampon kullanımı burun estetiği ameliyatı aday hastalarını en çok korkutan konuların …

Devamını Oku