Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Endoskopik Alın Germe Hakkında Pratik Bilgiler

Endoskopik alın germe; alın, şakak ve kaşların sınırlı cerrahi kesilerden özel bir kamera sistemi ve özel cerrahi aletler ile yardımıyla kaldırıldığı bir ameliyat tekniğidir. Endoskopik alın germe ameliyatında saçlı deri içerisinde genellikle endoskopik aletlerin girişine olanak sağlayacak boyutta 4-5 adet, 2-3cm uzunluğunda dikey kesiler yapılır. Alın ve şakak bölgesi aşağıda kaşlara kadar bağlı olduğu kemik yüzeyden serbestleştirilir. Kaşları yerinde tutan bağ doku katmanları dikkatlice ayrıştırılır. Takiben alın/şakak/kaş ünitesi bir bütün halinde yükseltilerek kemik içerisinde açılan deliklere (mikro tüneller) tespit edilir. 

Endoskopik Alın Germe Ameliyatı İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?

Endoskopik alın germe ameliyatı için ideal hasta grubu alın yaşlanmasının erken dönemlerindeki, kaşlardaki düşüklüğün ve sarkmanın başlangıç düzeyinde olduğu ve alın yüksekliğinin 5 cm’den daha kısa olduğu bireylerdir. Alın yüksekliği arttıkça ve yaşlanma düzeyi ilerledikçe endoskopik tekniğin etkisi zayıflar ve relaps olasılığı artar. Relaps, ameliyattan sonra kaşların orijinal seviyesine geri inmesi demektir. Benim endoskopik alın germe ameliyatında geliştirdiğim kemik tespit tekniği relapsları engellemekte ve ameliyatın 5cm den daha geniş alınlı hastada da uygulanmasına imkân vermektedir. 

Gizli Kaş Düşüklüğü

Endoskopik alın germe ameliyatının en önemli kullanım alanlarından birisi de üst göz kapağı ameliyatı sonrası oluşacak kaş düşüklüklerinin engellenmesidir. 

Üst göz kapağında deri fazlası olan orta yaş grubu hastaların önemli bir kısmında alın/şakak ve kaşlarda da düşüklük mevcuttur. Üst göz kapağında biriken deri ağırlık yaratır. Üst göz kapağı beyine bir yardım sinyali gönderir. Beyin de frontalis adını verdiğimiz ve alnı kaplayan stor perdeye benzeyen kasa “kaşları kaldır” emrini yollar. 

Sonuç olarak istemsiz ve bilinç dışı bir refleks mekanizması kaşlarımızı yüksekte tutarız. Bu grupta eğer sadece üst göz kapağı ameliyatı yapılırsa, ameliyattan sonra üst göz kapağı hafifler, kapaktan beyine giden sinyal ortadan kalkar, alın kası gevşer ve kaşlar orijinal düşük haline geri döner. Kaşların düşmesiyle beraber üst göz kapağının dış yarısındaki deri sarkması sanki nüks etmiş gibi bir görünüm oluşur.  

Bu fenomene “dengelenmiş gizi kaş düşüklüğü” diyoruz. Denge, üst göz kapağı ameliyatı ile bozulunca gizli kaş düşüklüğü görünür kaş düşüklüğü haline dönüşüyor. Endoskopik alın germe işte bu mekanizma ile oluşması muhtemel kaş düşüklüklerini engellemek için ideal bir yöntemdir. Sanılanın aksine hedef kaşı yukarılara kaldırmak değil, 1-3 mm yükseltmek veya bazen sadece orijinal pozisyonunu korumaktır.  

Endoskopik Alın Germe Ameliyatının Avantajları

Endoskopik alın germe tekniğinin en önemli avantajı klasik yaklaşımlarda saçlı deriyi boylu boyunca geçen uzun izlerin olmayışıdır. İyileşme süresi daha kısadır, izler daha az dikkat çekicidir. Koronal(taç tekniği) ve Hairline (saç çizgisi) tekniklerinde neredeyse her zaman gördüğümüz saçlı derideki kalıcı his değişikliklerini bu teknikte nadiren görürüz. Öte yandan endoskopik alın germe ameliyatı alın/şakak ve kaş ünitesini bir bütün olarak ele aldığı için kaşlar şakak bölgesi ve alın ile bütüncül olarak yükselir ve doğal bir kaş konturu elde edilir.  Bu teknik esnasında kaşları çatan kaslar zayıflatılabilir ve kaşlar arasındaki dikey kırışıklıklar azaltılabilir. 

Endoskopik tekniğin dezavantajı yöntemin etkisinin ve etkinin kalıcılığının klasik tekniklere göre daha sınırlı olmasıdır. Endoskopik teknik kaşlar ile saç çizgisi arasındaki mesafenin 6cm’den yüksek ve alnın bombeli olduğu hasta grubunda iyi sonuç vermez. Endikasyonların zorlanması bir grup hastada beklenilenin altında sonuçların oluşmasına yol açar. Yetersiz sonuçların elde edildiği hastalarda endoskopik tekniğin farklı bir tespit yöntemi ile tekrarlanması ya da Koronal/Hairline teknikleri ile ameliyatın tekrarlanması gerekebilir. Ancak bu dezavantajların benim geliştirdiğim tespit tekniği ile aşıldığını bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Endoskopik Alın Germe Ve Yüz Gençleştirme

Endoskopik alın germe ameliyatı yüz gençleştirme ameliyatlarının bir bileşeni olarak sıklıkla kullanılır. Yüz germe ve orta yüz germe estetik ameliyatlarından sonra şakak bölgesinde oluşan doku yığılması bu endoskopik alın germe ile açılır. Endoskopik alın germe kaş kaldırma amacıyla en çok tercih ettiğim ameliyat tekniğidir. Endoskopik alın germe ameliyatından sonra alın cildi de daha iyi bir görüntü kazanır. Sadece kaşlarda değil, kaş arasındaki gevşeme de endoskopik alın estetiği ile tedavi edilebilir. 

Endoskopik Şakak Germe

Endoskopik alın germe ameliyatında tüm alın ve şakak bölgesini serbestleştirdikten sonra sadece şakak bölgesini oblik (çapraz) yönde hareketlendirerek çiğneme kasının zarına tespit edebiliriz. Alnın tamamen yukarı kaldırılmadığı, sadece yan kısımlarının (şakak bölgesi) yukarı ve hafif geriye doğru kaldırıldığı ameliyat biçimine endoskopik şakak germe denir. Bu ameliyat esnasında orta yüz bölgesine rahatlıkla erişilerek orta yüz germe ameliyatları da ameliyat planına dahil edilebilir.

Endoskopik alın germe ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi almak ve bu tekniğin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

Güzel Kalın.

O.B.

Alın Germe Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Üst Göz Kapağı Alın Estetiği İlişkisi ve Tedavideki Önemi

Göz kapağımız ile kaşımız, kaşımız ile de alnımız arasında kesin bir anatomik bir sın…

Devamını Oku
Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptosis veya Pitoz)

Göz kapağı düşüklüğü, göz kapaklarının kirpik sınırının normal pozisyonundan aşağı do…

Devamını Oku
Kaş Kaldırma Ameliyatında Seçenekler

Kaşlar alnın alt kısımında yer alan ve alındaki terlerin göze girmesini engelleyecek …

Devamını Oku