Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Dudak Dolgusu Hakkında Pratik Bilgiler

Dudak dolgusu son yılların en popüler ameliyatsız estetik uygulamalarından birisi. Hızla popülerleşen tüm uygulamalarda olduğu gibi dudak dolgusunda da doğrular ve yanlışlar birbirine karışmış durumda.

Gelin bu karmaşayı çözümleyelim.

Dudak Dolgusu Nedir?

Dudak dolgusu dudağı dolgunlaştırmak amacıyla dudağın içerisine enjekte edilen materyallerin genel adıdır. Dudak dolgusu amacıyla en sık olarak “Hyalüronik Asit” (HA) adını verdiğimiz bir biyolojik materyali kullanıyoruz. Vücudun kendisi tarafından da üretilen bir şeker jölesi gibi düşünebilirsiniz. Dudak dolgusu amacıyla kullanılan materyalin ne olduğu sizin için çok önemli. Aman ben ne anlarım ki zaten doktor en iyisini bilir diye düşünmeyin. Hyalüronik asidin yüzlerce farklı türü var. Kalitelisi var, vasatı var, ucuzu var, pahalısı var, sağlık otoriteleri tarafından onaylanmış olanları ve onaylanmamış olanları var. Biz dudak dolgusunda prensip olarak sadece FDA tarafından onaylanmış ürünleri kullanıyoruz. 

Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu uygulaması muayenehane veya poliklinik şartlarında yapılabilen bir medikal estetik işlemdir. Dudaklar işlemden önce antiseptik bir solüsyon ile hazırlanırlar. İşlemin ağrısını azaltmak için anestezik krem veya ince iğneler ile lokal anestezi uygulanabilir. Dudak dolgusu uygulamasında kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bazı uygulayıcılar iğne ile uygulama yapmayı tercih ederken bazıları keskin olmayan kanüller ile uygulama yapmayı tercih ederler. Genel olarak iğne ile yapılan uygulamalar dudakta daha ince şekillendirmeye imkan tanıdıkları için avantajlıdırlar. Kanüller ile yapılan uygulamada ise dolgu maddesinin yanlışlıkla bir damarın içerisine verilme riski çok daha düşüktür.Uygulama genellikle 15 20 dakika arasında sürer. İşlemden sonra dudaklarınıza bir müddet soğuk uygularsınız. Sonrasında günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.

Dudak Dolgusunda Kalıcılık Problemi

Dudak dolgusu amacıyla kullandığımız HA dolguları 3-12 ay arasında bir kalıcılığa sahip. Değişkenliğin sebebi bünyeniz. Sizin bağışıklık sisteminiz ile dolgu molekülü iyi anlaşırsa evlilikleri uzun süreli olabilir. Vücudunuz dudak dolgusu molekülünü yabancılarsa onu daha hızlı eritebilir. Ancak her halükârda bu birliktelik bir noktada bitmeye mahkumdur. Dudak dolgusu eriyen materyallerle yapıldığında uygulamanın 6 ay veya yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Yirmi yaşında dudak dolgusu yapıldığını düşünün. Peki ömrümüzün sonuna kadar hep yaptıracak mıyız? 

Cevap maalesef evet. 

Peki erimeyen bir şey kulansak da bu çileden tek seferde kurtulsak?

O da mümkün ancak beraberinde getirdiği büyük riskler var. Kalıcı dudak dolgusu çeşitlerinin en meşhuru sıvılaştırılmış tıbbi silikon. Erimez gitmez. Ancak bir kez enjekte edildiğinde geri dönüşü yoktur. Beğenmedim eritin diyemezsiniz. Dudağa silikon enjekte ettiren her 100 hastanın 70 tanesinde bir sorun görülmeyebilir ancak geri kalan 30 hasta vahim komplikasyonlar ile uğraşmak durumunda kalmaktadır. Kalıcı materyaller bir noktada mikrop kapabilir ve enfeksiyon gelişebilir. Bu durum çok sıkıntılıdır çünkü dokunun içine örülmüş bir jel dolguyu cımbızla tutup çıkartamazsınız. Tedavide dudak açılıp bu kalıcı dolgular bir temizlenir ve dudakta kalıcı bir deformasyon ortaya çıkar.    

Gözünüz korktu mu? 

Güzel.  

Kalıcı yapay dudak dolguların her türlüsünden uzak durun. 

Peki doğal maddeler ile kalıcı bir uygulama mümkün mü?

Kalıcı dudak dolgusunun tek sağlıklı istisnası kendi dokularınız ile dudağın büyütülmesidir. Bu alternatif aynı zamanda dudağın doğal maddeler ile doldurulabildiği tek tedavi seçeneğidir.

Bu konuya ayrı bir yazıda değineceğim. 

Dudak Dolgusu Kim Tarafından Yapılmalı?

Dudak dolgusu dudak anatomisini ve estetiğini bilen, dudak ile yüzün diğer yapıları arasındaki ilişkiye hâkim olan, olası komplikasyonları yönetebilecek donanıma sahip ve alanında uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır. Klasik bir cümle gibi geliyor değil mi? Kuaförde dudağına silikonu bastıran kızımız da zaten bunları biliyordur. Sorsanız zaten herkes alanında “uzman”, herkes dudak estetiğini ve anatomisini çok iyi biliyor. Peki bu kadar ördek dudak nereden çıktı? Tıpta uzmanlık “beyan” ile olsaydı kimseye aldığı eğitimin karşılığında uzmanlık belgesi veya diploma vermeye gerek kalmazdı. Doktorunuzun özgeçmişine iyi bakın. 

Dudak Dolgusu Kime Yapılır? Kime Yapılmaz?

Bir kere her heves edene, her isteyene, parasını her verene yapılmaz. Dudağın yüzün estetik dengesi açısından “hacimsiz” olduğu kişilere yapılır. Amaç normalin altında dudak dolgunluğu olan bireylerde dudağın şeklini ve dolgunluğunu normale getirmektir. Bu açıdan baktığınızda bu uygulamayı bir tedavi olarak düşünüp, anlamlandırabilirsiniz. Dudak dolgunluğu zaten normal olan kişilere sırf büyük dudak istiyorlar diye ben uygulama yapmıyorum. 

Dudak dolgusu “dolgun dudak” konusunda saplantılı bireylere veya beden algısı kırılgan bireylere yapılmaz. Yine dudağın estetik oranlarının dışında bir şekil/boyut talebi olanlara dudak dolgusu değil dudak estetiği eğitimi vermek daha doğrudur. 

Dudak Dolgusunda Uyulması Gereken Temel Estetik Prensipler Nelerdir?

  • Üst dudak alt dudaktan daha büyük olmamalıdır, 
  • Dudağın koyu pembe ıslak hattı açık pembe kuru hattından daha belirgin olmamalıdır,
  • Uygulama dudağın kişiye has doğal anatomik konturlarını silmemelidir (Çok önemli)***
  • Uygulama dudak mimiklerini asla maskelememelidir. 
  • Uygulama sonrasında sizi tanımayan kişiler dudak dolgusu yaptırdığınızı anlamamalıdır. 
  • Uygulama sonrasında güldüğünüzde dişetleriniz bir miktar görünmeli ve gülüşünüz garipleşmemelidir.  

Dudak Dolgusu Uygulama Süreci

Dudak dolgusunu steril koşullarda uyguluyoruz. Uygulama öncesinde dudağınızın anatomik konturların işaretliyoruz ve dudak üzerinde bir uygulama şeması oluşturuyoruz. Dudağa rastgele enjeksiyon yapmak olmaz. Ne kadar hacmi nereye vereceğinize uygulamadan önce karar vermelisiniz. Aynı bir ameliyat gibi çizim ve planlama gerektirir. Uygulama esnasında karar değiştiremezsiniz. Zira dudağa ilk iğne değdiği andan itibaren dudak şişer ve anatomik detaylar silikleşir. Ödemli bir dudakta yön bulmak ve simetri yakalamak mümkün değildir. 

Planlama ve çizim aşamasından sonra dudak üzerine güçlü bir uyuşturucu krem sürüyoruz. Bu krem dudağın pembe kısmında ağrı duyusunu hafifletiyor. Uygulamaya bu bölgeden başlıyoruz. Modern dolgu maddelerinin kendi içinde zaten lokal anestezi sağlayan maddeler bulunuyor. Yani dolgu enjeksiyonu yapılan yer ve yakın çevresi uygulamadan hemen sonra uyuşuyor. Üst ve alt dudaklar arasındaki hacim dengesi sağlandıktan sonra en son olarak dudak çerçevesine kontur yapmayı tercih ediyorum. İşlem süresi genellikle 15-20 dakika civarında. 

Yukarıda bahsettiğim anatomik detaylara hâkim olabilmek için dudak dolgusunu kanül ile değil iğne ile uyguluyorum. Kanül ile dolgu uygulamasında milimetrik hassasiyet çok mümkün olmuyor. Kanül ile dudağı boylu boyunca yatay bir şerit gibi geçmek dudağın anatomik detaylarını bulanıklaştırıp sosis dudak görünümüne yol açabiliyor. Ancak iğne/kanül tartışmasında çok fanatik davranmayacağım zira uygun mikro-kanüller ile de anatomiye uygun dudak dolgusu yapılabilir.  

Dudak Dolgusunda Hacim/Etki/Fiyat İlişkisi

Dolgu uygulamasında ne kadar hacim uygulanırsa o ölçüde bir büyüme elde edilir. 

Basit bir anlatımla bir mililitre belli belirsiz, sizin fark edebileceğiniz ancak etrafınızdakilerin çok dikkatini çekmeyen bir sonuç oluşturur. Sizi yakından tanıyanlar dikkatlice bakınca dudaktaki farkı fark edebilirler.

İki mililitre yakın çevrenizin rahatlıkla fark edebildiği bir değişim yaratır. 

Üç mililitre ilk bakışta dikkat çeken ve sizi tanımayan kişilerin bile fark edebileceği düzeyde bir dolgunluk yaratacaktır. Bu seviyede bir hacmi sadece dudağı başlangıçta gerçekten çok ince olan kişilere uyguluyorum.  

Bilmeniz gereken önemli bir detay dudak dolgusunun her mililitresinin ayrı bir ürün olduğu ve ek olarak ücretlendirildiğidir. Yani 1 ml uygulama ile 3 ml uygulama arasında 3 kata yakın bir fiyat farkı oluşacaktır. 

Hacim ihtiyacının çok yüksek olduğu hasta grubunda uzun vadede dudak dolgusunun hasta açısından maliyeti çok yüksek olabilmektedir. Bu sebeple ilk değerlendirmede 2-3 ml civarında hacim ihtiyacı olan hastaların doku transferi ile kalıcı dudak büyütme teknikleri konusunda da bilgilendirilmeleri uygun olacaktır.   

Dudak Dolgusu Sonrası İyileşme ve Sosyal hayata Dönüş

Dudak dolgusu sonrasındaki ilk dakikalarda dudaklar çok belirgin bir düzeyde şişecektir. Bu şişlik önceden söylenmezse hastayı korkutur, klinikten gözyaşlarıyla ayrılmasına yol açabilir. Şişlik ilk 48 saat yoğun olarak devam edip, takip eden iki hafta içerisinde yavaş yavaş ortadan kaybolur. Dudak dolgusunu takip eden iki haftalık dönemdeki hacim göz yanıltıcı olabilir. Bu sebeple ek uygulama yapıp yapmayacağımıza bu sürenin sonunda karar veriyoruz. Mesela 1 ml uyguladık ve siz ikinci gündeki ödemli görünümünü çok beğendiyseniz, muhtemelen ikinci hafta sonunda ödem geçtiğinde 1 ml daha isteyeceksiniz. 

Dudak dolgusu için en uygun zaman hafta sonu tatilinden önceki cuma akşamı veya cumartesi sabahı. Erken dönemdeki şişliği takiben pazartesi sabahı hafif bir ruj ile rahatlıkla sosyal hayata dönebilirsiniz. İşlemi yaptırıp 1 saat sonra arkadaşlarla takılmak çok iyi bir fikir olmayacaktır. 

Dudak Dolgusu Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Dudak dolgusunda fiyatlar kullanılan dolgunun markasına ve kalitesine, kullanılan dolgunun miktarına, uygulama yapılan kliniğin hizmet standartlarına ve hekimin tecrübesine göre değişiyor.  

Dudak Dolgusu Yan Etkileri, Riskler ve Komplikasyonlar

Dudak dolgusunun diğer tüm dolgu işlemlerinde görülen bazı ortak riskleri var. Bunlardan en önemlisi dolgunun damar içine kaçması, dokularda dolaşım bozukluğu ve doku kaybı meydana gelmesi. Damar içine kaçış ve doku kayıpları literatürde yeterince iyi rapor edilmeseler de kabaca 1000-2500 uygulamada bir görülüyor. Önlenebilir bir komplikasyon değil maalesef. Ancak nadir görülüyor. Eğer uygulama esnasında damar içine kaçış olduğundan şüphe edilirse hemen dolguyu çözmeye yönelik ek tedaviler gerekebilir. Ek tedaviler, ek zaman ve ek maliyet demektir.

Bir diğer sorun dolgu maddesine vücutta alerji veya yabancı cisim reaksiyonu gelişmesi. HA dolgular ile bu olasılık oldukça düşük ancak yok değil. Dudakta son derece can sıkıcı şişlikler olabiliyor. Bir diğer komplikasyon ise dolgu materyalinin iltihap kapması. Bu durumda da işi gücü bırakıp 1-2 hafta bu iltihabın tedavisi ile uğraşmanız gerekebilir. Özetle kaş-saç-tırnak gibi bir “güzellik” uygulaması değildir. Riskleri ve komplikasyonları da olan tıbbi bir işlemdir. Komplikasyonlar her zaman herkesin başına gelebilir. Başıma bir komplikasyon gelirse doktorum bunun çaresine bakabilir mi diye en başında düşünmenizde fayda var. Dudak dolgusuna ilgi duyan bazı kişiler bu potansiyel riskler ve komplikasyonlardan dolayı dudak dolgusu uygulamasının zararlı olduğu ile ilgili bir yanlış kanıya sahiptir. Dudakta kullanılan dolgu materyali veya uygulama tekniği insan sağlığı için zararlı değildir.

Dudak Dolgusunun Limitleri

Son olarak dudak dolgusu işleminin bazı sınırları vardır. Mesela dudak dolgusu üst dudağı kısaltmaz. İçe dönük dudakları dışarı doğru çevirmez. Dudağın yatay boyutlarını değiştirmez. Ağız çevresindeki sarkmaları ve üst dudak kırışıklıklarını gidermez. Dişlerden ve dişetlerinden kaynaklanan gülüş bozukluklarını düzeltmez. Dudak dolgusu ile bir başkasının dudaklarına sahip olamazsınız. Bu amaçlar ile dudak dolgusu yaptırmak hayal kırıklığı ile sonuçlanacaktır. 

Dudak dolgusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve bireysel bir planlama için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle Kalın,

Güzel Kalın.

OB

Dudak Dolgusu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dudak Dolgusu Modelleri: Hangisini Alırdınız?

Türk plastik cerrahları olarak bir kez daha dünyada bir ilki başararak ve geri kalmış…

Devamını Oku
Üst Dudak Kırışıklıkları Ve Güncel Tedavi Seçenekleri

Üst dudaktaki kırışıklıkları yaşlanan yüzün belki de en vurucu özelliklerinden birisi…

Devamını Oku
Bişektomi: Bukkal Yağlarının Ağız İçinden Alınması

Plastik cerrahlar medya, tanıtım, slogan bulma konusunda pek becerikli.  Plastik…

Devamını Oku