Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme ve Sosyal Yaşama Dönüş

Burun ameliyatı olmak istiyorsunuz. İşten, okuldan zar-zor zaman ayırabileceksiniz, idame ettirmeniz gereken bir sosyal yaşantınız var, özlemini çektiğiniz estetik sonucu bir an önce yüzünüzde görmek istiyorsunuz. Peki estetik burun ameliyatı sonrasında ne kadar sürede iyileşeceksiniz? Ne kadar sürede sosyal hayata döneceksiniz? O güzel burnu yüzünüzde ne zaman göreceksiniz?

Süreç şöyle işliyor,

Rinoplasti (Burun Estetiği) ameliyatını genel anestezi altında yapıyoruz. Ameliyat vakanın zorluk derecesine göre 2-6 saat arasında sürüyor. Ameliyat sonrasında 1 saat kadar ameliyathanenin içerisindeki ayılma ünitesinde sizi gözlem altında tutuyoruz. Akabinde servisteki odanıza transfer ediliyorsunuz. Burada 2-3 saat içerisinde yavaş yavaş kendinize geleceksiniz, bir şeyler yiyecek, tuvalete gidecek, koridorda 2-3 tur atacaksınız. Burnunuzun üzerinde bir plastik koruyucu (splint), içerisinde 2 tampon ve 1 dren, ucunda ise kanı emen bir pansuman olacak.

Dren dediğimiz, 4 mm genişlikte yumuşak bir plastik parçası. Amacı kanı dışarıya, burun ucundaki bez pansumana iletmek. Bu sayede kan, doku içerisinde birikmiyor ve size morluk olarak yansımıyor. Daha önce ameliyat olmamış hastalarda özellikle de “pirimer ultrasonik rinoplasti” yapıyorsak hastalar ameliyattan yüzlerinde neredeyse hiçbir morluk ve şişlik olmadan çıkarlar. Yatağınıza geldiğinizde çoğu zaman sanki ameliyat olmamışsınız da burnunuza bir pansuman yapıştırılmış gibi bir görünüm olur. Ağrı 10 üzerinden 2-3 civarındadır ve burunda bir ağırlık, doluluk hissi şeklinde hissedilir. Drenden ötürü pansumanın kenarından damla tarzında kanlı sıvı sızabilir ve bunu bir kâğıt mendil ile aktıkça silmeniz gerekebilir. Özetle kendinizi iyi hissedeceksiniz. Ameliyat olduğunuz gün 4-5 saatlik bir takibin ardından evinize gitmenize izin vereceğiz. Eve giderken bir ağrı kesici bir de antibiyotikten oluşan bir reçete vereceğiz.

Evde başınız yüksekte yatacaksınız. Mutlak yatak istirahati gerekli değil, kalkıp gezebilirsiniz ama yorucu fiziksel aktiviteden kaçınmanız lazım. İstediğiniz her şeyi yiyip içebilirsiniz, sadece büyük lokmalar değil küçük parçalar halinde tüketin. Saçınızı kuaför usulü, burundaki pansumanı ıslatmadan yıkayabilir, gövdeden aşağısını duşta yıkayabilirsiniz. Diş fırçalamak ve ağız bakım suyu kullanmak serbest. Banyoda yalnız ve kapı kilitli kalmamaya özen gösterin. Ameliyat sonrası ilk 48 saat içerisinde tansiyon inip çıkabilir. Eğer herhangi bir zamanda sersemlediğinizi hissederseniz tansiyonunuz düşüyordur. Her nerede olursanız olun yere dümdüz uzanın ve 2 dakika bekleyin. Yürümeye devam etmeyin, düşersiniz. Ameliyat sonrasında benim size önerdiklerimin dışında hiçbir ilaç almamanız önemli. Yine kan sulandırıcı özelliği olan ıhlamur, kiraz, sarımsak gibi besinleri sınırlı tüketmeniz tavsiye edilir.

Geceyi evinizde geçireceksiniz ve sonraki sabah benim kliniğime kontrol muayenesine geleceksiniz. Bu muayenede burun ucundaki pansumanı değiştireceğiz, biraz sohbet edeceğiz ve sizi yeniden eve göndereceğim.

Yukarıdaki rutin akışın bazı istisnaları var. Eğer ameliyat 4 saatten uzun sürdüyse, ameliyat sonrasında bulantınız varsa, ameliyat sonrası takip sürecinde bizim gözlem altında tutmamız gereken bir hastalığınız veya komplikasyon riski varsa, eviniz çok uzaktaysa veya ben geceyi hastanede geçireyim daha rahat olurum diyorsanız ameliyat gecesini hastanede geçirebilirsiniz. Bu durumda ben sizi sabah yatağınızda görür, öğlene doğru ise taburcu ederim.

Bazı ameliyatlarda kemik çatı üzerinde çok daha kapsamlı bir cerrahi yaptığımız için veya kişinin kalıtsal bir kanama eğilimi olduğu için biraz morluk olabilir. Ortalama 100 hastada 3-4 kişide ameliyat sonrası ağrı, 10 üzerinden 5-6 düzeyine çıkabiliyor. İyileşme sürecinde bazı bireysel farklılıklar vardır ve süreç her hastada tam olarak aynı biçimde cereyan etmez.

Her halükârda ameliyat sonrasındaki günün sabahında görüştük ve sizi eve gönderdik. Ameliyat sonrası 48-72 saat aralığında yüzünüz maksimum düzeyde şişecek. İstisnasız. Ameliyattan çıktığınızda yüzünüzde olmayan şişlik geç dönemde ortaya çıkar ve bu dönemde göz kapakları, dudak hatta çene hattına kadar yayılan bir şişlik olabilir. Üçüncü günün sabahından itibaren bu şişlik giderek azalacaktır. Bu süreçte buz kullanmıyorum. Hem zahmetli hem de literatürde gösterilmiş bir faydası yok.

Ben sizi üçüncü veya dördüncü gün bir kez daha göreceğim. Bu görüşmemizde burun ucundaki pansumanı tamamen açacağız ve burundan nefes almaya başlayacaksınız. Bu noktadan itibaren oldukça rahatlarsınız. Burun içerisinde halen silikon tamponlar olacak. Bu tamponları burun ödeme bağlı kapanmasın ve burun içerisinde yapışıklıklar olmasın diye uzun tutuyoruz. Rahatsızlık veren değil tam tersine rahat ettiren bir tampondur. Silikon tamponun içerisinde hava kanalı var buradan az da olsa nefes alabilirsiniz ama bu kanal burun salgısı ve kan pıhtıları ile tıkanır. Bu sebeple evdeyken günde 4-6 kere deniz suyu spreyleri ile burun içerisini yıkamanız gerekecek. Akşam yatmadan önce de burnu nemli tutan başka bir sprey vereceğiz.

Ameliyat sonrası 7. veya 8. günlerde burun ucundaki dikişleri alacağız (acımayacak), burun içerisindeki silikon tamponu alacağız (hafif bir rahatsızlık dışında ağrınız olmayacak), burun üzerindeki koruyucu plastik splint’i çıkartacağız. Bu noktada burun tamamen açılmış oluyor.

Aynaya bakacağız. Şiş ve kalkık bir burun göreceğiz. Sonra burnu bantlayacağız. Bu bantlar 5-10 gün kadar kalacaklar ve sonra siz onları kendiniz çıkartacaksınız. Bantlar çıktıktan sonra normal banyo yapabilirsiniz. Ameliyat sonrası 10-14 gün aralığında iş hayatına ve sosyal yaşama dönebilirsiniz. Şişlik ve kalkık görünüm takip eden 3 hafta içerisinde makul bir seviyeye gerileyecek ve üçüncü ay civarında şişliğin %80’i geçecek ve burnunuz final görünümüne yakın bir görünüme kavuşacak. Şişliğin kalan %20’si 24 ayda tamamen kayboluyor.

İlk 3 ay buruna darbe almaktan kaçının. Buruna darbe ihtimali olan sporlar yapmayın.

Üçüncü ay kontrolünde ilk kez önce sonra fotoğrafı çekip, nereden başlayıp nereye geldiğimizi değerlendirebiliriz. Akabinde 6. Ay, 12. Ay ve 18. Ay kontrollerimiz var. Kontrol muayenelerinden ücret almıyorum, tek isteğim kontrollere düzenli gelmeniz. Bu kontroller esnasında burun içerisine, burun etlerinin ameliyat sonrası büyüyüp büyümediğine, burun sırtında ödem azaldıkça düzensizliklerin ortaya çıkıp çıkmadığına, kanatların arasında rötuşlanması gereken bir asimetri olup olmadığına bakacağız. Gerekirse küçük rötuşlar (yağ enjeksiyonu, kıkırdak greftleri) ile sonucu daha rafine hale getireceğiz.

Burun ameliyat sonrasında 24 ay süreyle değişmeye devam edecek. Bu değişim açık yapısal rinoplasti’de olumlu yöndedir. Burun ucunun şişliği giderek azalır ve kıkırdak kenarları ve açılanmaları gözle görünmeye başlar. Burun ucu definisyon kazanır. Burun ile yüzün birleşimindeki ödem azalır ve burun karşıdan bakıldığında daha ince görünür.

Nadiren burun ameliyatı sonrasında cerrahi olarak düzeltmemiz gereken sorunlar oluşabiliyor. Bunlara revizyon diyoruz. Revizyon oranım %3-4 civarında. Sorunun tabiatına göre revizyon işlemlerini kontrol sürecinde 3-12 aylar arasında gerçekleştiriyoruz.

İyileşme sürecinde bireysel farklılıklar olmakla beraber genel hatlarıyla süreç böyle işliyor.

Sevgiyle Kalın

Güzel Kalın

OB

Burun Estetiği Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Orta Yaş Üstü Bireylerde Burun Estetiği

Yaşlanmakta olan bir yüze estetik burun ameliyatı yapılabilir mi? Genç yaş grubuna kı…

Devamını Oku
Burun Dolgusu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Burun dolgusu son zamanlarda en çok talep edilen estetik girişimlerden birisi haline …

Devamını Oku
Burun Estetiği Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye burun estetiğinde dünyanın en ileri ülkesidir desek abartmış olmayız. Türkiye…

Devamını Oku