Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Asimetrisi

Hocam burnum sağdan ve soldan fotoğraf çekildiğimde farklı görünüyor. Ameliyattan sonra bu düzelir mi?

-Hocam bende simetri takıntısı var. Ameliyattan sonra burnum tam simetrik olur değil mi?

-Hocam burun deliklerim tam eşit olacak değil mi?

Hepsinin cevabı maalesef hayır.

Nadiren ameliyat sonrasında simetrik burunlar elde edebiliyoruz. Çoğu zaman burunda tam ve kusursuz bir simetri elde edebilmek mümkün değil.

Önce temel bilgiler:

İnsan yüzü istisnasız olarak asimetriktir.

Doğumsal olarak asimetriktir, asimetrik büyür, asimetrik yaşlanır.

Yüz kemiklerini veya burun iç yapısını tomografi ile değerlendirdiğimizde hiçbir zaman simetrik bir yapı görmeyiz. Dışarıdan simetrik görünen burunların bile içi tam olarak simetrik değildir.

Burnu çevreleyen kemik yapılar ve yumuşak doku kitleleri simetrik değildir, yüzün bir tarafı diğerinden genelde daha geniş ve/veya öndedir.

Bu asimetrileri çoğu zaman gündelik hayatta fark etmeyiz ancak ameliyat öncesi standardize fotoğraf incelemesinde yüzdeki ve burundaki asimetriler rahatlıkla görülebilir ve kayıt altına alınabilir.

Kusursuz simetriye sahip bir burnu bile asimetrik bir yüze yerleştirdiğinizde sağ ve sol çapraz açılardan farklı görüntüler elde edersiniz.

Kural olarak burun estetiği ameliyatında asimetrik bir burun yapısıyla başlıyorsanız sonuçta mutlaka bir miktar asimetri kalacaktır. Bu ifade kulağa kötümser gelebiliyor ancak durum o kadar da vahim değil. Burun estetiği ameliyatında burundaki asimetriler çoğu zaman ve büyük ölçüde iyileşir. Burada önemli olan neyin normal sınırlarda olduğunu bilmek ve beklentileri “normal” düzeye göre ayarlamaktır.

İnsan burnunda 0.5-1 derecelik eğimler normal sınırlarda kabul edilir. Erkeklerde estetik normlar açısından eğriliğe tolerans kadınlardan fazladır. Rinoplasti ameliyatının hedefi burundaki eğriliği ve asimetriyi normal fizyolojik sınırlara getirmektir. Ameliyat öncesinde 3-4 derecelik bir eğrilik ameliyattan sonra 1 derecenin altına indirgenebilmiş ise ameliyat hedefine ulaşmış sayılır.

Rinoplasti ameliyatında bazı teknik sebeplerden ötürü bu normal seviyeye bile ulaşılamayabilir.

  • Burun yumuşak dokusunda hasar, eksiklik varsa
  • Doğumsal malformasyonların mevcudiyetinde (yarık damak dudak, yüz kemiklerinin gelişim bozuklukları vb.)
  • Daha önce geçirilmiş ameliyata bağlı kıkırdak kayıplarının mevcudiyetinde
  • Daha önce geçirilmiş ameliyata bağlı septal perforasyon (delik) mevcudiyetinde
  • Daha önce geçirilmiş ameliyatlarda burun kemikleri farklı seviyelerde veya parçalı kırıldıysa
  • Kaburga kıkırdağı kullanılan ikincil olgularda
  • Üst çene kemiğinde (maksilla) asimetri olan durumlarda
  • Gözü çevreleyen kemik çerçevede (orbita) asimetri olan durumlarda
  • Yüz felci mevcudiyetinde
  • Burun kemiklerinde parçalı kırık oluşturan geçirilmiş yüksek enerjili travmaların mevcudiyetinde

 

asimetrik-burun

 

Tamamen simetrik bir burun elde edebilmek neredeyse imkansızdır.

Cerrahlar bu tarz durumlarda “nerdeyse simetrik” bir burun elde edebilmiş ise bu vaka örneğini cümle aleme gururla göstermek isterler. Zira bu övünmeye değer bir başarıdır. Ancak bu örneklerin bir tedavi standardı olmadığını bilmeniz gerekir.

Beklentinizi %5 olasılıkla elde edilebilen bir simetri düzeyine göre ayarlarsanız %95 olasılıkla hayal kırıklığına uğrarsınız.

Üstelik;

Ameliyat esnasında veya ameliyat sonrası erken dönemde neredeyse simetrik olan burunlar bile ameliyat sonrası uzun dönemde;

  • Ameliyat sonrası kıkırdak erimesi
  • Kıkırdak eğilmesi (warping)
  • Enfeksiyona bağlı kıkırdak kaybı
  • Ameliyat sonrası travmalar vb.
  • Skar kontraksiyonu
  • Yaşlanma süreci gibi sebeplere bağlı olarak eğilebilir.

Üstelik;

Bazı durumlarda sırf daha simetrik bir burun elde edebilmek için daha zayıf ve dengesiz bir burun yapısı oluşturma riskini göze almak gerekir. Burnun orta hattında yer alan “nazal septum” bazı durumlarda birden fazla eksende ve ciddi düzeyde eğri olabilir. Nazal septum’u dümdüz yapmadan burnu dümdüz yapamazsınız. Eğriliğin, kıkırdağın da arkasındaki ethmoid kemikten başladığı durumlarda nazal septum’u dümdüz yapabilmenin tek yolu kıkırdağı kemikten tamamen ayırmaktır. Kıkırdağı kemikten tamamen ayırdığınızda burundan çıkartıp, ameliyat masasında şekillendirip, buruna yeniden yerleştirip, yeni yerinde sağlam bir şekilde tespit etmeniz gerekir.

Bu işleme extrakorporeal (vücut dışı) septoplasti diyoruz. Bu işlem teknik açıdan her hastada uygulanamaz. Uygulanabilen grupta da burun sırtı direncinin azalması ve burun sırtında uzun dönemde çökme riski mevcuttur. İyi bir tespit yapıldıysa düşük bir risktir ancak yine de dikkate almak gerekir.

Üstelik;

Bazı durumlarda ameliyattan önce belirgin bir asimetri veya eğriliğin olmadığı burunlar ameliyatı takiben asimetrik veya eğri hale gelebilirler. Rinoplasti ameliyatı teknik olarak öğrenmesi ve uygulaması zor bir ameliyattır. Kariyerinin zirvesindeki rinoplasti cerrahları bile her ameliyatın, her aşamasında, her manevrayı kusursuz bir simetri ile icra edemezler. Burun estetiği ameliyatında cerrah tecrübesi özellikle eğri/asimetrik burunlardaki başarı oranını etkiler. Ancak araştırma aşamasında göreceksiniz ki burun estetiği ameliyatı konusunda hastalara en az garantiyi verenler çoğu zaman en tecrübeli cerrahlardır.

Peki bir ameliyat geçirdiniz ve burundaki asimetri sizi halen rahatsız ediyorsa ne yapmalısınız?

Bazı durumlarda ilk ameliyatı takiben burunda kalan veya ameliyata bağlı oluşan asimetriler ikincil ameliyatlarda belirgin ölçüde düzeltilebilir. Burundaki asimetri ilk ameliyatta göz ardı edilmiş veya gözden kaçırılmış ancak burnun kıkırdak veya kemik yapısında kayda değer bir tahribat yok ise ikincil ameliyatların başarı şansı yüksektir. Eğer ilk ameliyat burunda ciddi bir kemik-kıkırdak tahribat yarattıysa, doku eksikliği söz konusu ise başarı şansı düşüktür. İkincil ameliyatın başarı şansının düşük olduğu durumlarda dolgu, yağ enjeksiyonu, ezilmiş kıkırdak uygulamaları gibi kamuflaj seçeneklerini değerlendirmek daha uygun ve güvenli olabilir. Bazen 1 mililitre dolgu ile, 10 dakikada, ameliyata eşdeğer sonuçlar elde edebilmek mümkündür. Elbette kamuflaj seçeneklerinin de kendilerine has riskleri ve sınırları vardır.

Burun asimetrisi ve tedavi seçenekleri konusunda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

Güzel kalın

OB

Burun Estetiği Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Burun ameliyatı olmayı düşünen herkesin “revizyon” konusunda bilgi sahibi olması şart…

Devamını Oku
Burun Şekli ve Burun Büyüklüğü Arasındaki Denge Nasıl Sağlanır?

İdeal şartlarda rinoplasti ameliyatı sonrasında elde ettiğimiz burunlar hem şekil hem…

Devamını Oku
Geniş Burun Kanatları ve Büyük Burun Delikleri

Bu sorunları “burun tabanı problemleri” başlığı altında inceliyoruz. Bu sorunları düz…

Devamını Oku